Werken in Spanje

Als je wilt gaan werken in Spanje, dan sta je een behoorlijke uitdaging te wachten. Zeker met de hoge werkloosheid liggen de vacatures in Spanje niet voor het oprapen. Omdat Spanje bij de Europese Unie hoort heb je geen werkvergunning nodig om te mogen werken in Spanje.

Wil je langer dan 3 maanden werken in Spanje, dan moet je wel een NIE nummer hebben. Naast het NIE nummer heb je een bankrekeningnummer nodig bij een Spaanse bank en een zorgverzekering (seguridad social).

Het vinden van werk in Spanje is niet makkelijk, en zeker niet vanuit Nederland. Je zult in de meeste gevallen naar Spanje toe moeten om werk te zoeken en te solliciteren. Zorg ervoor dat je degelijk Spaans spreekt, anders is de kans kleiner dat je kunt gaan werken in Spanje.

 

Werken in Spanje; vacatures op internet

Er zijn een aantal zeer handige websites die kunnen helpen bij het zoeken naar werk in Spanje. Holanda.es is een digitaal handelskantoor waar Nederlandse bedrijven, gevestigd in Spanje, zich kunnen aansluiten om te netwerken en vacatures te kunnen plaatsen.

Wat ook goed kan werken in Spanje, is om op een forum (gerelateerd aan de plaats waar je heen wilt), om werk in Spanje te vragen.

Trabajos.com en Infojobs.es zijn twee websites waar je je CV kunt uploaden en banen in Spanje in je mail kunt ontvangen.

Vacatures in Spanje via uitzendbureaus

Een andere bron om in Spanje te gaan werken, zijn uitzendbureaus (Empresa de Trabajo Temporal – E.T.T.). Twee (Nederlandse) uitzendbureau’s zijn Randstad España en Vedior Laborman. Verder zijn faster.es en accessett.com twee goede uitzendbureaus.

Vacatures in Spanje via arbeidsbureaus

Het nationale instituut voor de werkgelegenheid in Spanje heet Inem.es en is in Madrid gevestigd. Alle Spaanse arbeidsbureaus zijn aangesloten bij Inem, en bemiddelt in alle sectoren van het zoeken naar werk.

Als je wilt gaan werken in Spanje, dan kun je je ook inschrijven op de website van Inem, in de provincie waar je een baan zoekt

Vacatures in Spanje vinden in de krantwerken-spanje

De krant is een goed medium om naar werk in Spanje te zoeken. Vooral op zondag vindt je veel banen in El País en El Mundo.

Werk vinden in Spanje via je netwerk

Netwerken kan in je voordeel werken in Spanje. Heb je bekenden in Spanje, twijfel niet om ze te contacteren. Veel vacatures in Spanje worden op deze manier ingevuld.

Tot slot

Het klopt dat het loon als je gaat werken in Spanje over het algemeen een stuk lager liggen dan bij werk in Nederland. Desalniettemin is er best wat onderhandelingsruimte wat betreft je salaris.

Tip: Het vinden van een baan in Spanje is een kwestie van volhouden, laat je zeker niet bij de eerste afwijzing uit het veld slaan!

Voor een overzicht van de rechten en de plichten van werkgevers en werknemers in Spanje kun je de volgende website raadplegen: mtas.es (Spaans en Engels)