Levensonderhoud

Voor de kosten van het levensonderhoud in Spanje, kijk je naar het prijsniveau in Spanje. Dat ligt iets lager dan het niveau in Nederland, Frankrijk, België en Engeland, maar hoger dan Italië en bijvoorbeeld de Oost-Europese landen. Wel bestaat er een groot verschil tussen de kosten voor het levensonderhoud op het platteland en de grote steden. Vroeger stond Spanje bekend als erg goedkoop land, tegenwoordig komen de kosten voor het levensonderhoud overeen met het niveau in de omliggende landen.

 

Kosten levensonderhoud Spanje platteland versus stad

Het grootste verschil dat je zult tegenkomen is de huurprijs van een woning. Als je een klein appartement of middelmatig grote woning in een stad wilt huren ben je aardig wat kwijt, terwijl de kosten op het platteland meevallen. Hetzelfde geld voor de uitgaven in een cafe of restaurant.

Verder zijn de kosten voor het levensonderhoud in Spanje op het platteland of in de stad zo’n beetje gelijk, als je kijkt naar de vaste zaken zoals belastingen en verzekeringen.

Salarissen in Spanje

Salarissen liggen in Spanje een stuk lager dan in Noord Europa of Noord Amerika. Hierdoor is de koopkracht van de Spanjaarden in de steden wat aan de lage kant, maar op het platteland wat beter.

Zwart geld

In Spanje schijnt veel zwart geld in omloop te zijn. Geschat wordt dat maarliefst 25% van het BNP zwart geld is. Volgens onderzoek is een groot deel van de uitgegeven 500 euro biljetten in Spanje, dat duidt ook op illegale handeltjes.