Tradities in Spanje

Er bestaan erg veel Spaanse tradities. De tradities, gebruiken en feestdagen hebben een belangrijke plaats in het Spaanse leven. Geen land in Europa kent meer nationale feestdagen dan Spanje!

De belangrijkste Spaanse tradities staan hier beschreven.

Dorpsfeesten: Fiestas Mayores
Een belangrijke Spaanse traditie is de Fiesta Mayor. Deze wordt in bijna alle steden en dorpen in Spanje gevierd. Dit feest is officieel ter ere van de patroonheilige van hun stad. De meeste Fiesta’s Mayor vinden tijdens de zomer plaats, lekker buiten op de straat en op pleintjes. Behalve de inwoners van de dorpen zelf, trekken de fiesta’s ook veel inwoners van naburige steden aan.

Elke Fiesta Mayor heeft eigen kenmerken en tradities, maar vuurwerk en vuur is er bijna altijd. De feesten gaan door tot in de kleine uurtjes en er wordt veel gedronken en uitbundig gefeest.

De Fallas van Valencia
Ter ere van San José worden in maart de feesten van het vuur en het vuurwerk gevierd. Het hele festival is een hele grote show met veel gigantische beelden en klederdracht. Op het einde van het feest worden alle sculpturen worden verbrand. De “la nit del Foc” (de nacht van het vuur) is dan ook het hoogtepunt.

Stieren rennen: de Sanfermines van Pamplona
Ter ere van San Fermin, wordt van 6 tot 14 juli de Sanfermines van Pamplona gevierd. Een week lang wordt er non-stop gefeest in Pamplona. De hoogtepunten zijn de encierres, het rennen tussen stieren door de straten van Pamplona. In de namiddag zijn er stierengevechten.

De Ferias van Andalusië
De kermis van Sevilla is bekend tot buiten de grenzen van Spanje en geldt als een van de belangrijke Spaanse tradities. De feesten zijn vol vrolijkheid en dans. Er wordt fino of manzanilla gedronken (witte wijn) en er worden tapas gegeten. Op straat rijden mensen op straat en de vrouwen trekken hun mooiste flamenco kleding aan.

Semana Santa / Goede Week
Een zeer belangrijke heilige traditie in Spanje is ook de Semana Santa. De Semana Santa staat voor de Goede Week, en de tradities zijn sterk per regio afhankelijk. In Castilië zijn ze streng en sober, in Andalusië vieren ze feesten, en in vele dorpen komen de mensen op straat in optochten deel te nemen.

De Semana Santa van Sevilla is de belangrijkste, maar die in Valladolid, Málaga, Zamora en Cuenca zijn ook de moeite waard.

Carnaval
In Spanje wordt carnaval ook gezien als een Spaanse traditie. Om alles er pico bello uit te laten zien, is de bevolking maanden bezig met het voorbereiden van de Carnavalfeesten. Er zijn voorstellingen en ook aan kleding wordt veel tijd en aandacht besteed.

De grootste carnavalsfeesten vinden plaats in Cadiz, Sitges en de Canarische eilanden. Vooral op Tenerife is een grote stoet van karren. Tijdens de verkiezing van de koningin van Carnaval ligt het hele eiland plat!

Kerstfeest
Kerstmis is het belangrijkste familiefeest voor de Spanjaarden. Een kerstboom en een stal staan in de meeste huizen en kerst wordt dan ook intens beleefd.

De Cabalgatas de los Reyes (de Driekoningen stoeten) zijn voorspel van de meest magische avond van het jaar: de Reyes Magos (driekoningen). Een grote stoet trekt door de stad, vanaf de praalwagens wordt snoep gestrooid voor de kinderen.

Dit is trouwens een leuke tip voor wie leuke Kerstfilmpjes voor Whatsapp zoekt.

Tomatengevechten
In Buñol (30 km van Valencia af) wordt eenmaal per jaar in de zomer een tomatengevecht georganiseerd: Tomatina. Dit wordt beschouwd als een van de grappigste tradities in Spanje. Er komen enorm veel toeristen op af. In 2003 deden 38.000 mensen mee en er werd 132 ton tomaten gebruikt!!

De stieren (los toros)
Een flink beladen onderwerp zijn de stierengevechten. Deze traditie kom je in heel Spanje tegen, overal staan arena’s. Toch zijn lang niet alle Spanjaarden trots op de traditie. Tegenwoordig zijn er veel arena’s waar geen gevechten meer in plaatsvinden. Van alle Spanjaarden is ongeveer een kwart voorstander en een kwart echt tegenstander van stierenvechten. De overige helft heeft is niet echt voor of tegen.