Autoverzekering

Ben je van plan een auto, motor of ander voertuig te importeren, of in Spanje te kopen? Dan heb je ook een autoverzekering of motorverzekering nodig.

Er bestaan in Spanje 2 soorten autoverzekeringen. Een WA- en een All-Risk verzekering. Bij beide autoverzekeringen kan gekozen worden voor een eigen risico.

WA autoverzekering
WA dekt de schade waar je aansprakelijk voor bent van derden, zowel aan fysiek als bezit.

All-risk autoverzekering
All-risk dekt naast de schade van derden, ook je eigen opgelopen schade. Daarnaast worden ook de medische kosten en mogelijke juridische kosten vergoedt. De premie van de all-risk verzekering is een stuk duurder.

Spaanse auto
Als je niet permanent in Spanje woont, dan kun je het best je buitenlandse auto verzekering en nummerbord houden. Als je langer dan een half jaar in Spanje gaat verblijven is het verstandig om je eigen auto te importeren en een Spaanse auto verzekering te nemen.

Koop je een auto in Spanje en wil je die verzekeren, dan heb je een NIE nummer nodig.

No-Claimkorting
De opgebouwde no-claimkorting kun je in Spanje ook krijgen. De meeste verzekeringsmaatschappijen nemen de opgebouwde schadevrije jaren mee. De Spaanse maatschappijen gaan alleen niet verder dan 55 % korting bij de auto verzekering.

Groene kaart
De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs voor je autoverzekering. Als je met je auto die niet uit Spanje komt naar Spanje gaat, en blijf je gebruik maken van de buitenlandse auto verzekering, dan moet je de groene kaart meenemen.

Als je de groene kaart niet bij je hebt als de politie erom vraagt, kunnen ze denken dat je niet verzekerd bent. Ga je rijden met een caravan, dan moet je voor de caravan een aparte groene kaart opvragen.