Verblijfsvergunning Spanje

Vroeger had je een verblijfsvergunning nodig in Spanje. Deze verbslijfsvergunning in Spanje heet “tarjeta de residencia”. Tegenwoordig is het niet meer nodig om in Spanje een verblijfsvergunning te hebben als EU inzittende. Een inschrijving in de “Registro Central de Extranjeros” en het hebben van een NIE nummer is voldoende. Een verblijfsvergunning in Spanje is voor Europese unie inwoners dus niet meer nodig.

Inschrijven in het centrale register van buitenlanders

Blijf je langer dan drie maanden in Spanje, dan moet je je inschrijven in het “Registro Central de Extranjeros”. Dit doe je in het politiebureau die een kantoor voor buitenlanders heeft. Hier kun je de “certificado de registro” aanvragen. Dat is dus iets anders dan de verblijfsvergunning.

Twee soorten inschrijvingen

Er zijn twee soorten inschrijving mogelijk.

  1. certificado de registro de Ciudadano de la Unión
  2. certificado de su derecho a residir con carácter permanente

Bij de eerste inschrijving, certificado de registro, gaat het om een tijdelijke inschrijving. Na 5 jaar moet je je opnieuw inschrijven.

De tweede soort inschrijving gaat om een permanent verblijf. Deze inschrijving wordt goedgekeurd als:

  • Je 5 jaar legaal in Spanje hebt gewoond
  • Als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt
  • Als je arbeidsongeschikt wordt verklaard
  • Als je drie jaar achtereen in Spanje hebt gewerkt en gewoond, en daarna in een ander land van de EU gaat werken, maar in Spanje blijft wonen, kan je deze verklaring ook krijgen.

Verblijfsvergunning Spanje voor verblijf korter dan drie maanden

Blijf je korter dan 3 maanden in Spanje, dan heb je alleen een geldig legitimatiebewijs nodig. Vanzelfsprekend is een verblijfsvergunning voor Spanje niet nodig.

Tarjeta de residencia

Woonde je voor 2 april 2007 al legaal in Spanje? Dan hoef je nu geen actie te ondernemen als je nog een oude “tarjeta de residencia” (verblijfsvergunning, residentenkaart) hebt. Zodra die kaart verloopt, moet je een “certificado de registro como residente comunitario” aanvragen.

Heb je geen “tarjeta de residencia”, dan moet je direct een “certificado de registro como residente comunitario” aanvragen.

Kom je niet uit de EU, dan heb je wel de tarjeta de residencia nodig.

Rechten na inschrijving

Als je ingeschreven bent, heb je volgens de EU-verdragen dezelfde rechten als Spanjaarden. Denk hierbij aan arbeidsvoorwaarden en salaris.

Of je ook een werkvergunning nodig hebt hangt van het bedrijf af, je werkgever kan je daar het best over informeren. Maar ook om te werken heb je geen verblijfsvergunning nodig in Spanje.

Meer informatie uit Spanje

Heb je meer informatie over een verblijfsvergunning in Spanje nodig, dan kun je terecht bij de Oficina de Extranjeros of Comisaria de Policía in je woonplaats.

Je kunt ook telefonische informatie krijgen over onder andere de verblijfsvergunning bij de Dirección General de Inmigración del Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales, telefoon 91 363 90 71 of 91 363 90 69 of 91 363 71 08.