Als je emigreert naar Spanje, of er woont of er vaak bent, is het slim om een Spaanse bankrekening te openen. Er zijn alleen veel verschillende banken in Spanje. Het aanvragen van een bankrekening in Spanje voor buitenlanders staat hier beschreven.

Algemene info bankrekening in Spanje

De Spaanse banken hebben hun eigen manier van werken. Het systeem is niet hetzelfde als in andere Europese landen.

Een paar verschillen:

Residenten bankrekening in Spanje

Als je in Spanje gaat wonen en resident wordt, dan worden je bankrekeningen uit je thuisland omgezet naar een niet-ingezetene rekening. Daarvoor moet je bij je bank aantonen dat je niet meer in je thuisland woont. Hiervoor kun je de uitschrijving uit het gemeentelijke bevolkingsregister gebruiken, of een bewijs van de belastinginspecteur dat je fiscaal bent uitgeschreven.

Ben je eenmaal Spaanse resident, dan kun je een “cuenta de residente” openen. Om zo'n Spaanse bankrekening te openen ga je naar de bank en neem je mee:

Er zijn veel verschillende banken in Spanje waar je een rekening kunt openen, een overzichtje vindt je onderaan deze pagina.

Niet residenten Spaanse bankrekening

Als je een Spaanse bankrekening wilt openen, maar geen resident bent, dan kun je toch een Spaanse rekening openen. Deze rekening heet “cuenta de no-residente”. Bij een no-residente rekening ben je bij sommige banken meer kosten kwijt ten opzichte van een wel Spaanse residenten rekening. Als deze verschillen erg groot zijn, kun je misschien beter naar een andere Spaanse bank gaan.

Een credit card zullen ze je niet snel geven bij een Spaanse bankrekening. Ook rood staan is meestal niet mogelijk.

Om een “cuenta de no-residente” te openen ga je naar de bank en neem je mee:

Banken in Spanje

In Spanje vindt je ongeveer 30 banken die landelijk opereren. Daarnaast zijn er ook nog veel regionale banken. De twee grootste zijn BBVA en Santander Central Hispano.