Spaanse bedrijfscultuur

In elk land heersen er andere culturen, en ook op de werkvloer zijn er vaak compleet andere gebruiken. Hoe gaat men om met “op tijd komen”, is het gek als je een grapje maakt over je baas waar hij bij is? En hoe formeel behoor je je te gedragen?

Omdat elk land haar eigen cultuur heeft, is het goed om vooral ook je eigen cultuur te kennen. Je hierin verdiepen kan veel opheldering geven over situaties die je aantreft, en voorkomen dat je fouten maakt!

Als je gaat werken in Spanje, verwacht dan een andere bedrijfscultuur dan dat je in Nederland gewend bent. Het gaat iets verder dan het bekende “mañana”. Een aantal zaken om rekening mee te houden.

Hiërarchie

In Spanje heerst een veel grotere hiërarchie tussen werknemer en werkgever. Als werknemer moet je je niet te zelfstandig opstellen en initiatief tonen. Doe wat je bevolen wordt en het gezag van je baas behoor je te accepteren. Het is niet gebruikelijk om een grapje over de baas te maken waar hij bij is, spreek hem ook niet tegen als hij zijn mening geeft, al is dat een kwestie van goed aanvoelen!

Over het algemeen heerst er minder openheid binnen bedrijven in vergelijking met Nederland, het verschilt natuurlijk wel per bedrijf.

Directheid

Spanjaarden communiceren veel minder direct dan Nederlanders doen. Nederlanders komen erg snel ter zake, in Spanje is het gebruikelijker om eerst uitgebreid kennis te maken. Hierin kunnen best wat privé zaken besproken worden alvorens er echt zaken gedaan worden.

 

bedrijfscultuur spanjeAfspraken

In veel culturen wordt er anders omgegaan met “op tijd komen”. Dit hangt ook sterk van de persoon af, maar de acceptatiegrens van te laat komen hangt nauw samen met de cultuur. In Spanje is het niet vreemd als iemand op een afspraak veel later komt, dat betekent overigens niet per se dat hij ongeïnteresseerd is.

TIP: Als je de Spaanse cultuur nog niet heel goed kent is het een goed idee om je er in te verdiepen. Daardoor kun je sommige situaties beter begrijpen en inschatten wat het beste is om op dat moment te doen.