Nederlandse zorgverzekering

Een emigratie naar Spanje vereist veel uitzoek- en regelwerk, zo ook rondom je zorgverzekering. Het zorgverzekeringsstelsel in Spanje is anders geregeld dan in Nederland. Je kunt dus tegen verschillen aanlopen. Wanneer je uitgeschreven bent bij de Nederlandse gemeente en klaar bent voor je definitieve emigratie, ben je niet meer verzekerd via het Nederlandse zorgstelsel. Je zult daarom een nieuwe zorgverzekering moeten regelen in Spanje.

Gezondheidszorg in Spanje

Je kunt in Spanje terecht bij gezondheidszorg via het ziekenfonds of privé. Wanneer je in Spanje in loondienst gaat werken zal je meteen aangemeld worden voor het ziekenfonds, de Seguridad Social. Je werknemer betaalt dan een groot deel van je verzekeringspremie. Kom je hier niet voor in aanmerking? Je moet dan zelf je Spaanse zorgverzekering regelen. Je kunt dan bijvoorbeeld terecht bij een privékliniek. Sommige Nederlanders kiezen er sowieso voor om van privé-gezondheidszorg gebruik te maken, vanwege kortere wachtlijsten en meer professionaliteit.

Papierwerk

Houd er wel rekening mee dat het papierwerk veel tijd kan kosten in Spanje. Je loop hier al snel tegen cultuurverschillen aan. Sluit eventueel een tijdelijke reisverzekering met medische dekking af om ervoor te zorgen dat je niet onverzekerd bent. Vooral tijdens een emigratie waarbij je gaat verhuizen, klussen en veel reist, zit een ongeluk in een klein hoekje.

DigiD

Het is ook verstandig om voor vertrek een DigiD aan te vragen. Dit wachtwoord van de Nederlandse overheid kan je gebruiken bij het regelen van allerlei Nederlandse zaken via het internet. Dit aanvragen kan alleen wanneer je nog in Nederland ingeschreven staat. Zorg er ook voor dat je tijdig je Nederlandse zorgverzekering stopzet. Dit voorkomt dat je later geld moet terugbetalen.