Belasting op woning

ls je een eigen woning bezit, koopt of verkoopt in Spanje, moet je belasting betalen. Welke belastingen gelden er precies, en waar moet je rekening mee houden?

Huurwaardeforfait
Het huurwaardeforfait is een belasting die je, als eigenaar van een woning, moet bijtellen als inkomsten bij de aangifte van inkomstenbelasting. Deze belasting bestaat, omdat je als huiseigenaar een voordeel hebt ten opzichte van huurders.

Als je de woning verhuurt, dan betaal je de 25 % belasting over de inkomsten.

Als je als niet-resident een koopwoning hebt in Spanje, dan moet je huurwaardeforfait betalen. Over 2 % van de waarde van je woning, moet je 25 % belasting betalen. Als resident hoef je deze belasting dus niet te betalen.

Belasting over woningbezit
Voor het bezit van je woning betaal je ook belasting. Het percentage verschilt per gemeente en kan oplopen tot 0,6 %.

Woningverkoop
Als je je woning verkoopt, betaal je winstbelasting, plusvalia en overdrachtsbelasting.

  • Winstbelasting

De winstbelasting betaal je over de winst die je opstrijkt door de verkoop van de woning. Het verschil tussen de aankoopprijs en verkoopprijs wordt ziet de fiscus als winst. Over dit bedrag betaal je 18 %.

Soms proberen verkopers van onroerend goed in het contract op te nemen dat de verkoopprijs lager is dan de werkelijkheid. Daarmee moet je nooit akkoord gaan, want dan zadel je jezelf met een veel hogere belasting op als je het huis weer verkoopt!

  • Plusvalia

Plusvalia is de belasting over de waarde van de grond waar je woning op staat. Elke keer wanneer onroerend goed met de bijbehorende grond van eigenaar wisselt, heft de gemeente deze belasting (ook bij een erfenis).

Als je je huis verkoopt, moet je altijd de plusvalia belasting over de waarde van de grond aan de gemeente betalen. De verkoper moet 3% van de verkoopprijs inhouden. De koper is verantwoordelijk voor afdracht door de verkoper van deze voorbelasting.

  • Overdrachtsbelasting

Als je een woning koopt, betaal je 7 % van de koopprijs. Koop je een nieuwbouwwoning van een projectontwikkelaar dan betaal je IVA, dat is 16 %.

Bouwbelasting
Als je van plan bent te gaan verbouwen, houd dan rekening met 2,5% belasting over de waarde van je woning na de verbouwing. Meestal geeft de architect de verwachte waarde aan. Het hangt af van de gemeente.

Meestal geeft de architect het percentage al aan in de offerte. Het eindbedrag is inclusief, en de architect zal de belasting dus voor betalen.

Woning verhuren 
Als je je woning verhuurt dan betaal je 25% belasting over de inkomsten. Verhuur je via een ‘agency’, dan moeten zij de 25% inhouden op het bedrag dat je ontvangt uit de verhuur, los van de kosten die de agencia vraagt. Via een agency is het dus minder gedoe met belasting, maar je houdt er minder aan over.

Tweede woning
Er is een verschil of je tweede woning in Nederland of in Spanje staat. Een vakantiewoning moet je in Nederland aangeven in box 3. Het bedrag waarvoor je de woning moet aangeven is de waarde min de hypotheek. Hierover betaal je 1,2% belasting. De kosten zijn niet aftrekbaar, maar de huurinkomsten zijn niet belast.