De verhuizing

Nog voordat je echt gaat emigreren naar Spanje, moet je al met de feitelijke verhuizing beginnen. Hoe vroeger je daarmee begint, hoe verstandiger en voordeliger. Het feit dat je naar Spanje gaat emigreren levert in principe geen extra bijzonderheden op.

Verhuizer vinden

In eerste instantie moet je een geschikte verhuizer vinden. Ga zo vroeg mogelijk offertes aanvragen, de verhuizer kan misschien jouw verhuizing met die van een ander combineren, dat scheelt geld. Bovendien kan je bij meerdere offertes de prijzen en diensten vergelijken.

Inpakken

Als je zelf je spullen inpakt scheelt het geld. De verhuizer kan zorgen voor dozen, stickers en beschermingsmateriaal.

Besef je goed dat je in feite betaalt voor elk product dat je mee wilt nemen. Grote, goedkope spullen kun je misschien beter in Spanje kopen.

Grote meubels zoals tafels en bureaus kun je zelf demonteren als je het goedkoop wilt houden.

Als je met eigen vervoer gaat, dan kun je natuurlijk ook spullen meenemen. Ga je met het vliegtuig dan moet je meestal bijbetalen als je per persoon meer dan 20 kg meeneemt.

Verzekeren

Het staat waarschijnlijk standaard in de offerte, maar ga goed na hoe het zit met de aansprakelijkheidsverzekering.

Tijdelijke opslag

Het kan zijn dat je tijdelijke opslag nodig hebt voor je goederen. Je betaalt per kubieke meter en voor de duur van de opslag. Via de verhuizer kun je makkelijk aan tijdelijke opslag komen. Houd wel rekening met de verzekering, en of de klimaatvochtigheid wordt geregeld.