Naast de aankoop van de woning, moet je rekenen op flink wat extra kosten. Je kunt dit hoofdstuk gebruiken als steuntje, zodat je weet waar je ongeveer rekening mee moet houden. Het is in ieder geval verstandig om een ruim potje achter de hand te hebben, daarmee dek je de risico's wat af.

Al met al moet je rekening houden met ongeveer 10 % a 11 % kosten koper.

Belasting

Er zijn een aantal belastingen die je moet betalen aan de Spaanse staat.

Eventueel betaal je plusvalia. Plusvalia is de belasting over de waarde van de grond waar je woning op staat. Elke keer wanneer onroerend goed met de bijbehorende grond van eigenaar wisselt, heft de gemeente deze belasting (ook bij een erfenis).

Als je je huis verkoopt, moet je altijd de plusvalia belasting over de waarde van de grond aan de gemeente betalen. De verkoper moet 3% van de verkoopprijs inhouden. De koper is verantwoordelijk voor afdracht door de verkoper van deze voorbelasting.

Kosten voor dienstverleners

Er zijn een aantal bedrijven of personen die je moet inschakelen voor de koop. Sommigen vragen een vaste prijs, sommigen vragen een percentage van de koopprijs.

Overige kosten

Naast de officiële kosten, moet je ook rekening houden met de kosten die je gaat maken omdat je ver van huis een woning wilt kopen. Vliegtickets, autohuur en de accommodatie zorgen ervoor dat een kleine week oriënteren in Spanje, voor 2 personen al snel 1000 euro kost.

Emigreer je naar Spanje, dan krijg je te maken met extra kosten voor het importeren van je auto, allerlei documenten aanvragen, boekjes bestellen en een taal cursus