Politiek en regering

Spanje is een constitutionele monarchie, met een koning als staatshoofd, te weten Koning Juan Carlos I. De uitvoerende macht bestaat uit de verschillende ministers en is onder leiding van de premier of president van de regering. Sinds 2004 is de socialistische José Luís Rodríguez Zapatero de premier van Spanje.

Wetgevende macht
De wetgevende macht bestaat uit twee kamers, de zogenaamde “Las Cortes Generales”. De eerste kamer (ES: Senado) bestaat uit 259 zetels en in de tweede kamer (ES: Congreso de los Diputados) zetelen 350 vertegenwoordigers.

De rechterlijke macht bestaat uit de verschillende rechtbanken en tribunalen. Verschillende rechters hebben de autoriteit om in naam van de Koning de justitie in het land te handhaven.

Bestuurlijke indeling
Spanje is bestuurlijk gezien een federatie waarin de macht gedecentraliseerd wordt uitgevoerd. Het is het meest gedecentraliseerde land van de Europese Unie. Het land bestaat uit 19 autonome regio’s (in het Spaans: Comunidades Autónomas). De mate van autonomie verschilt per regio. Bijna al deze regio’s zijn weer onderverdeeld in verschillende provincies.

Provincies
De provincies zijn onderverdeeld in comarca’s (comarca betekent “streek”). Dit zijn dus streken die onafhankelijk zouden willen / kunnen zijn.

Dit is het geval bij Catalonië, Baskenland en Galicië, omdat deze drie elk een sterke eigen identiteit en taal hebben. Zij kregen hierdoor in een eerder stadium meer eigen rechten toegewezen dan de overige regio’s. Deze drie regio’s vallen dus onder het zogenaamde “speciale regime”, waarbij de taal een officiële status heeft.

De autonomie kan onder meer van toepassing zijn op het lokale zorgstelsel, belastingstelsel, onderwijs en veiligheid. Catalonië heeft bijvoorbeeld haar eigen lokale regering (Generalitat) en ook haar eigen politieorgaan (Mossos d’Esquadra).

Spanje heeft 14 politieke partijen

  1. Acción Republicana
  2. Canarische Coalitie
  3. CEDA
  4. Esquerra Republicana de Catalunya
  5. Estat Catala
  6. Eusko Alderdi Jeltzalea
  7. Falangisme (Spanje)
  8. Partido Socialista Obrero Español
  9. Partido Nacional Republicano
  10. Partido Obrero de Unificación Marxista
  11. Partido Popular (Spanje)
  12. Partido Republicano Conservador
  13. Partido Republicano Radical
  14. Republikeinse Unie