Nieuwbouw

Nieuwbouw kopen in Spanje gaat iets anders in zijn werk dan een bestaande woning. Je koopt een nieuwbouw woning op basis van afbeeldingen en kunt de woning vooraf niet bezichtigen. Een nieuwbouwwoning kan overigens tijdens de bouw al veel in waarde stijgen, wat het zelfs interessant kan maken om hem voor de oplevering weer door te verkopen.

Welke documenten krijg ik bij een nieuwbouw woning in Spanje?

Er zijn een aantal officiële documenten die je van de aannemer, projectontwikkelaar of makelaar moet krijgen bij nieuwbouw in Spanje.

  • Een kopie van het bouwproject
  • De bouwvergunning
  • Een verklaring van de gemeente dat er gebouwd mag worden

Projectontwikkelaar bij nieuwbouw Spanje

Als je via een projectontwikkelaar een nieuwbouwwoning in Spanje wilt kopen, let dan goed op. Het veiligst is om met een gerenommeerde partij in zee te gaan.

Als je tegen een projectontwikkelaar aanloopt die tegelijkertijd de verkoper is, dan moet je goed op je hoede zijn. De ontwikkelaar is namelijk verplicht om borg te staan voor de financiering. Mocht de projectontwikkelaar in financiële problemen komen en gaat hij failliet, dan kan hij vanzelfsprekend ook geen borg meer staan. Hierdoor wordt je uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor de financiering, en zou een faillissement van de projectontwikkelaar een groot probleem zijn.

Mocht de ontwikkelaar failliet gaan, dan heb je nergens meer recht op (behalve misschien een half afgebouwde nieuwbouwwoning). De 25 % aanbetaling ben je kwijt. Er zijn zelfs malafide bedrijven die expres failliet gaan om aanbetalingen op te strijken.

Uitstel van bouw van de nieuwbouw Spanje

Bij nieuwbouw woningen in Spanje is het geen uitzondering dat het project later wordt opgeleverd dan gepland was. Dat is in je nadeel, want je betaalt al wel rente maar kunt nog niet genieten van je woning.

Als je het contract voor de nieuwbouwwoning slim hebt opgesteld, kun je een boete incasseren, of zelfs afzien van de koop en de aankoop terugbetaald krijgen.