Cultuur

De Spanjaarden hebben veel typische gewoonten die het Spaanse leven zo aangenaam maken. Over het algemeen draaien de gewoontes om hun relaxte levensstijl.


Eetgewoonten
Ontbijt
Veel Spanjaarden gaan naar hun werk zonder te ontbijten. Rond een uur of 11 gaan ze dan naar een cafe of bar voor een kop koffie en zoete broodjes. In de familiesfeer wordt er ontbeten, met cakejes, cornflakes, geroosterd brood, gezonde snacks of bolletjes. Daarbij wordt een kop koffie, melk of warme chocolademelk gedronken.

Lunch
De lunch is een belangrijk moment van de dag in Spanje. De lunch vindt wat later op de dag plaats dan in andere Europese landen, namelijk tussen 13:30 en 16:00. Heel veel restaurants en cafés bieden dagmenu’s aan. Die bestaan vaak uit 2 gangen een toetje, een drankje en een kop koffie. De prijs is in de gemiddelde restaurants heel vriendelijk en ligt rond de 7,50 €.

Tapas
Spanje staat bekend om de Tapas. Het eten van tapas illustreert de levenswijze van de Spanjaarden dan ook goed: buiten op een terras rond een uur of 18.00 een borreltje en hapje nuttigen! Dat maakt de kwaliteit van het leven erg aangenaam.

Er zijn trouwens honderden, zo niet, duizenden soorten tapa’s die erg verschillen per regio. In de loop der tijd zijn de tapas uit alle regio’s door de rest van het land verspreid.

Avondeten
Door de lekkere tapas van de middag, krijgen Spanjaarden veel later in de avond trek. Daarom eten ze ook een stuk later vergeleken met andere landen: tussen 20:00 en 23:00. In het weekend is het geen uitzondering om zelfs na middernacht een restaurant binnen te stappen voor een diner. Bovendien zit een Spaanse familie zelden voor de televisie met het bord op schoot. Alles draait om genegenheid en plezier!

Siesta
De siesta is een rustmoment in de middag. Het is een fabeltje dat alle Spanjaarden tijdens de siesta ’s gaan slapen. In Cataluña is het normaal dat je om 08.00 begint met werken en pas om 19.00 – 20.00 stopt, zonder siesta! De siësta duurt ongeveer 2 uur en valt tussen 14.00 tot 17.00. Dat kan wel plaatselijk verschillen. Tijdens de siësta zijn veel winkels gesloten, het is het moment van de dag om te eten en even te relaxen.

Verjaardagen

Verjaardagen worden vaak uitbundig gevierd. Wat je meestal ziet is dat een groep vrienden en familie heerlijk uiteten gaat. Het is dan vaak luidruchtig en de jarige wordt echt in het zonnetje gezet. Buitenstaanders hebben ook snel door wie het feestvarken is. Zo worden er soms wat speeches gegeven en uiteraard cadeautjes. En uiteraard houden de Spanjaarden ervan om te lachen, bij het geven van een cadeau zie je veel verjaardag humor terugkomen.

Openingstijden
Het klimaat en de vele uren zon in Spanje, staan het niet toe om tijdens de heetste momenten van de dag te gaan winkelen of actief te zijn. De winkels zijn meestal geopend in de ochtenduren vanaf 9 uur. Als een winkel sluit tussen de middag is dat meestal 2 uur lang, tussen 13.30 en 16.30. Daarna gaan ze open tot 20.00, grote winkelketens zelfs tot 22.00 uur doordeweeks.

Zoenen
De manier van elkaar groeten gaat in Spanje waarschijnlijk anders dan je gewend bent. Mannen onderling schudden handen, vrouwen zoenen als begroeting. In Spanje zoen je snel met onbekenden, ook al gaat het misschien om een eenmalige ontmoeting. Er worden slechts 2 zoenen gegeven.

Gastronomie
De Spaanse keuken erg divers, net als de Spaanse culturen en klimaten. Typische Spaanse producten zijn

  • Spaanse wijnen en cava’s
  • Worsten waaronder chorizo, jamón serrano of jamón ibérico
  • Kazen
  • Peulvruchten
  • Mediterraanse groenten

De bekendste gerechten zijn tortilla, Paella, Gazpacho, en Calamares a la Romana (gefrituurde inktvis).

Spanjaarden waarderen vooral simpelheid, versheid en kwaliteit van het eten. Presentatie is minder belangrijk, wat ook geldt voor het gebruik van zoveel mogelijk ingrediënten en kruiden in één gerecht.