Fietsen in Spanje

Wanneer u in het buitenland wilt gaan fietsen, zult u merken dat er behoorlijke verschillen zitten tussen omgang met fietsers in Nederland en in andere landen. Niet alleen is het verkeer in mindere mate aangepast aan fietsers, maar ook zijn de verkeersregels wat betreft fietsen anders dan u gewend bent.

Ondanks het feit dat drukke wegen in Spanje soms niet te vermeiden zijn, staat het land bekend als redelijk mild voor fietsers. Wel is het belangrijk om voor uw veiligheid te zorgen dat u goed zichtbaar bent.

De verkeersregels verschillen in Spanje op een aantal punten van de Nederlandse regels. Zo zijn er een aantal afwijkende regels voor het fietsen met kinderen. Kinderen jonger dan 7 jaar mogen in een kinderzitje worden vervoerd. Pas vanaf een leeftijd van 15 jaar mogen kinderen fietsen op wegen met gescheiden rijbanen.

Voor de veiligheid zijn er nog een aantal andere regels. Zo is naast elkaar fietsen bij slecht zicht verboden. Fietsen moeten verder over reflectoren beschikken, zowel op de pedalen als op de wielen. Wanneer men buiten de bebouwde kom fietst is reflecterende kleding verplicht. Deze moet op 150m afstand zichtbaar zijn. Ook moet buiten de bebouwde kom een helm worden gedragen. De ervaring leert echter dat deze regel niet zo streng gehandhaafd wordt. Als laatste mogen fietsers buiten de bebouwde kom niet links voorsorteren. U dient rechts te blijven fietsen tot het moment dat u links af slaat bij een kruispunt.