Taxatie

De taxatie van de woning is een belangrijk onderdeel in het koopproces. Op basis van de taxatie moet je de hypotheek rond krijgen.

 

De Spaanse taxateur

De taxateur maakt het taxatierapport van de woning. Er zijn geen officiële regels waar een taxatie aan moet voldoen. Het bedrag dat de taxateur noemt is voor een deel gebaseerd op zijn gevoel en expertise. De volgende kenmerken van de woning zijn van invloed:

  • De plaats en de buurt waar de woning ligt.
  • Omgevingsfactoren zoals bestemmingsplan, snelweg in de buurt, winkelcentra etc.
  • Aanwezigheid van tuin, garage of balkon
  • De staat van de woning; constructie en kwaliteit van de gebruikte materialen.
  • Indeling
  • Isolatie en energiezuinige maatregelen
  • Woonoppervlakte en inhoud
  • Verplichtingen en rechten die op de grond rusten. Denk hierbij aan erfpacht of recht van overpad
  • Prijsontwikkeling op de markt

Verder kan de taxateur een onderzoek doen naar de toekomstige veranderingen in het gebied. Wordt het beleid of de bestemming van de buurt anders? Komen er nieuwe regels mbt milieuvervuiling? Welke informatie staat er in het kadaster?

Taxatie zelf laten uitvoeren in Spanje

Als je een taxatie wilt laten uitvoeren moet je een taxateur opdracht geven. Die maakt vervolgens een afspraak met de eigenaar van de woning.

De taxateur bezoekt dan het huis. Daar meet hij alle ruimtes en maakt foto´s. Hij maakt ook kopieën van de documenten van de agent.

De taxatiekosten kunnen sterk variëren, je moet rekenen op € 150 tot € 500 euro.

Taxatie door de bank

Als je een hypotheek wilt afsluiten voor een woning, zal de bank laten onderzoeken hoeveel de woning waard is. Dat doen ze om zichzelf in te dekken, ze weten zo wat de woning op zou leveren bij gedwongen verkoop. Het is niet ongebruikelijk dat een woning getaxeerd wordt op maar 80% van de vraagprijs.

Een onafhankelijke taxateur voert de taxatie uit. De bank geeft dus zelf opdracht tot taxatie van de woning. Je moet daarvoor een bankrekening openen bij de bank zodat je er geld op kunt storten. Dat is je betaling aan de taxateur, want uiteindelijk betaal je die zelf.

Taxatiewaarde en de koopprijs?

Het komt bijna niet voor dat de taxatiewaarde en koopprijs hetzelfde zijn. Aan welke richtlijnen de taxateurs zich moeten houden, wordt aangegeven door de overheid. Die dringt vaak aan op een wat lagere taxatie, om de markt stabiel te houden en grote prijsstijgingen tegen te houden.

Als het echt om de hypotheek gaat, kan de taxatie soms supersimpel zijn. Die wordt dan berekend door het aantal vierkante meters van het huis te vermenigvuldigden met een getal per vierkante meter. Hoe de woning er verder uit ziet worden dan dus niet meegenomen in de berekening.