Officiële papieren

Als je wilt emigreren naar Spanje dan heb je geen verblijfsvergunning nodig. In Spanje heb je ook niet te maken met een visum als je Europees inwoner bent. Wat wel handig is als je emigreert, is het hebben van een NIE. Hoe kom je aan dat document, en wat moet je doen als je paspoort of identiteitsbewijs verloopt? En hoe gaat het met je rijbewijs in Spanje?

Voor veel zaken omtrend de emigratie moet je bij de gemeente of ambassade zijn. Wat je mee moeten nemen en welke regels er zijn, staat hier beschreven.

Verblijfsvergunning Spanje

Vroeger had je een verblijfsvergunning nodig in Spanje. Deze verbslijfsvergunning in Spanje heet “tarjeta de residencia”. Tegenwoordig is het niet meer nodig om in Spanje een verblijfsvergunning te hebben als EU inzittende. 

Bijzondere documenten

NIE is een sociaal fiscaal nummer. Dit nummer is verplicht om te hebben zodra je langer dan 3 maanden wilt verblijven in Spanje. Deze regel is ingevoerd in 2007, en is bedoeld om buitenlanders die zich vestigen in Spanje te laten registreren. 

Paspoort Spanje

In Spanje geldt een legitimatieplicht. Dat betekent dat je een paspoort dient te hebben in Spanje. 

Rijbewijs Spanje

Je Europese rijbewijs is geldig in Spanje. Ben je woonachtig in Spanje, dan moet je binnen 6 maanden het rijbewijs laten registreren, of omzetten naar een Spaans rijbewijs. 

Sociale zekerheidsverzekering

De sociale zekerheidsverzekering ofwel de ziektekosten verzekering is in het thuisland vaak al ingewikkeld. Ga je naar Spanje, dan maakt dat het er niet makkelijker op. 

Ambassade Spanje

Je kunt je als buitenlander gemakkelijk laten registreren bij de ambassade in Spanje. Dit kun je doen als je voor korte of lange tijd in Spanje verblijft.