Geldzaken

Emigreren naar Spanje, of het kopen van een tweede huis oftewel vakantiehuis… Een emigratie is niet alleen veel werk, het kost ook nog eens aardig wat geld. Het is belangrijk om je geldzaken in de Spanje vanaf het begin goed regelt. Hoe kom je bijvoorbeeld aan een hypotheek of buitenlandhypotheek voor het huis dat je wil kopen? Het kan verstandig zijn je hypotheek bij een Spaanse bank af te sluiten, maar ze gaan vaak wel iets anders te werk.

In dit hoofdstuk wordt o.a. uitgelegd hoe je een Spaanse bankrekening opent, hoeveel inkomstenbelasting je in Spanje betaalt, hoe het zit met de vermogensbelasting of je uitkering doorloopt, hoe het zit met je pensioen en hoe je je auto kunt importeren in Spanje. Verder staat er financiële informatie over bijvoorbeeld vermogensbelasting, pensioen in Spanje, uitkeringen en andere financiële zaken die te maken hebben met de emigratie.

Inboedelverzekering

Misschien is het verzekeren van je woning en interieur niet het eerste waar je aan denkt als je naar Spanje verhuist. Het is wel erg belangrijk om dit snel te regelen, bij de aankoop van een nieuwe woning is het soms zelfs verplicht.

Gezondheidszorg in Spanje

Als je gaat emigreren naar Spanje en er werkt, dan ben je automatisch gedekt voor ziektekosten via de Seguridad Social. Dit is de basisverzekering, maar je kunt je ook particulier verzekeren. In Spanje zijn de particuliere ziektekosten relatief goedkoop en de extra`s meestal goed.

Spaanse WA-verzekering

De WA-verzekering is een verzekering die je beschermt tegen het risico van aansprakelijkheid, bij gemaakte schade aan andere personen. Je zou zelf veroorzaker kunnen zijn, maar ook een van je gezinsleden of een huisdier. De WA verzekering dekt deze schade.

Spaanse autoverzekering

Ben je van plan een auto, motor of ander voertuig te importeren, of in Spanje te kopen? Dan heb je ook een autoverzekering of motorverzekering nodig.

Reisverzekering

Een reisverzekering is een verzekering tegen schade die je zou kunnen oplopen tijdens een reis. Ga je permanent in Spanje wonen, dan is een reisverzekering niet nodig.

Levensverzekering

De levensverzekering in Spanje wijkt niet veel af van de meeste Europese levensverzekeringen. Een levensverzekering keert een bedrag uit als je komt te overlijden, maar ook als je nog leeft op de einddatum van de verzekering.

Spaanse bankrekening openen

Als je emigreert naar Spanje, of er woont of er vaak bent, is het slim om een Spaanse bankrekening te openen. Er zijn alleen veel verschillende banken in Spanje. Het aanvragen van een bankrekening in Spanje voor buitenlanders staat hier beschreven.

Auto importeren

Wil je als je naar Spanje gaat emigreren, je eigen auto exporteren naar Spanje, oftewel importeren naar Spanje? Of zie je het exporteren en importeren niet zitten en koop je een nieuwe auto in Spanje?

Inkomstenbelasting Spanje

Als je in Spanje werkt, moet je inkomstenbelasting betalen. Het Spaanse belastingstelsel is progressief. Dat wil zeggen dat hoe meer je verdient, hoe hoger het belastingpercentage inkomstenbelasting.

Vermogensbelasting in Spanje

Vermogensbelasting is een belasting die je moet betalen over het geld en de goederen die je bezit. Er zijn drie vormen van goederen waar vermogensbelasting over geheven kan worden: land, onroerend goed en roerende goederen.

Spaanse belastingdienst

Als je naar Spanje besluit te emigreren, kan het zo zijn dat je nog belasting moet betalen of nog geld kunt terugkrijgen van de belastingdienst. Je kunt de belastingdienst verzoeken om de aanslagen over de nog openstaande jaren te versnellen.

Belasting op woning

Als je een eigen woning bezit, koopt of verkoopt in Spanje, moet je belasting betalen. Welke belastingen gelden er precies, en waar moet je rekening mee houden?

BTW in Spanje (IVA)

Omzetbelasting ofwel BTW is een belasting die een overheid heft op de verkoop van producten of diensten. BTW staat voor Belasting over de Toegevoegde Waarde. BTW heet in Spanje IVA, dit staat voor Impuesto al Valor Agregado.

Gemeentelijke lasten

Er zijn een aantal gemeentelijke lasten die je moet betalen. De heffingen verschillen per gemeente en er is eigenlijk geen pijl op te trekken. Soms worden ze niet geheven en de percentages zijn ook niet overal gelijk.

Uitkeringen

Als je naar Spanje gaat emigreren kan dat gevolgen hebben op je uitkering. Ieder land heeft haar eigen uitkeringen, regels en wetten. Om zeker te zijn wat er gebeurt met een bepaalde verzekering als je naar Spanje emigreert, kun je het beste contact opnemen met de uitkeringverstrekker.

Levensonderhoud

Voor de kosten van het levensonderhoud in Spanje, kijk je naar het prijsniveau in Spanje. Dat ligt iets lager dan het niveau in Nederland, Frankrijk, België en Engeland, maar hoger dan Italië en bijvoorbeeld de Oost-Europese landen.

Pensioen in Spanje

Dit hoofdstuk gaat over waar je rekening mee moet houden tijdens het genieten van je pensioen in Spanje oftwel AOW. In een ander deel op Latravia vindt je de informatie over het opbouwen van je pensioen in Spanje.

Nederlandse zorgverzekering

Een emigratie naar Spanje vereist veel uitzoek- en regelwerk, zo ook rondom je zorgverzekering. Het zorgverzekeringsstelsel in Spanje is anders geregeld dan in Nederland.