Huisdieren meeverhuizen

Als je wilt emigreren naar Spanje en je hebt een huisdier, dan kun je die meenemen naar Spanje. Als je regelmatig naar je tweede woning in Spanje op vakantie gaat kan het dier ook mee. Besef je echter wel dat een vliegreis geen pretje voor ze is. Je kunt het beste zo min mogelijk met je huisdier vliegen.

 

Dierenpaspoort

Sinds 3 juli 2004 heeft het Europees parlement besloten dat huisdieren een dierenpaspoort moeten hebben. Het zogenaamde “Europese paspoort voor gezelschapsdieren”.

De dieren moeten geïdentificeerd zijn met een identificatiechip. De chip moet voldoen voldoen aan ISO-norm 11784 en bijlage 1 van ISO-norm 11785

Vaccinaties

De dieren tenminste 1 maand en maximaal 1 jaar voor vertrek, gevaccineerd zijn tegen bepaalde ziektes. Het hangt van het diersoort af welke.

Dieren jonger dan 3 maanden

Ga je emigreren naar Spanje en is het dier nog geen 3 maanden oud, kan je hem/haar alleen meenemen naar Spanje als hij/zij tegen rabiës is ingeënt. Dit moet tenminste 21 dagen voor je naar Spanje gaat zijn gebeurd. Het dier moeten dus over een inentingsbewijs en een Europees dierenpaspoort beschikken en zijn geïdentificeerd.

Knaagdieren

Voor konijnen, hamsters en cavia’s moet je een geldige gezondheidsverklaring hebben die is opgesteld door een dierenarts.

Beperkingen

In niet alle hotels, campings of appartementen worden huisdieren toegelaten. Hou daar rekening mee tijdens de boeking.

Ook in het openbaar vervoer worden ze soms geweigerd, dus houd ook daar rekening mee. Het kan dus verstandiger zijn een huurauto te nemen als je veel met het dier moet reizen.

Specifieke vragen

Als je specifieke vragen hebt of meer informatie wilt, raden we aan om naar de dierenarts te gaan.