Woning huren

In sommige gevallen kan het prettig zijn eerst een huiste huren in Spanje. Er zijn in Spanje veel goed onderhouden huurhuizen te vinden. Het vinden van een geschikte huurwoning hoeft niet zo moeilijk te zijn, maar kan je beter voor de definitieve emigratie verzorgd hebben. Eenmaal een huurhuis in Spanje gevonden, dan dien je je van een aantal dingen bewust te zijn bij het tekenen van een contract voordat je het huis in Spanje gaat huren.

Huis huren Spanje

Er zijn in een aantal manieren om een huis te huren in Spanje. Hierbij is het handig om te weten dat Spanje traditioneel een land is waar men geacht werd een woning in bezit te hebben. Een huis huren in Spanje vonden de Spanjaarden tot voor kort vreemd en vooral de wat oudere generatie is nog niet helemaal gewend aan het verhuren van een woning voor lange termijn.

Spanjaarden hangen vaak overal advertentiebriefjes op in de buurt van het huis dat ze willen verhuren. Die plakken ze dan op lantaarnpalen, verkeersborden en gevels, of stoppen ze onder ruitenwissers van auto’s. Als je weet in welke buurt je een huis wilt huren in Spanje, zou je op zoek kunnen gaan naar dat soort briefjes.

Internet is wellicht een eenvoudigere manier om in Spanje een huurwoning te vinden, zeker vanuit je thuisland. Je zou op de websites enalquiler.com en loquo.es kunnen kijken om een huurwoning op te vinden. De websites zijn in het Spaans, maar beiden vrij eenvoudig van opzet.

Een tweede mogelijkheid om een huis te gaan huren in Spanje, is een verhuurkantoor. Deze zijn gespecialiseerd in verhuur voor lange termijn en zijn vaak officieel geregistreerd. Deze registratie zorgt ervoor dat het verhuurkantoor werkt met wettelijk voorgeschreven huurovereenkomsten en met duidelijke, vooraf kenbaar gemaakte, huurvoorwaarden. Bij een verhuurkantoor dient de eigenaar de commissie te voldoen en dient vooraf duidelijk te zijn welke borgsom wordt gehanteerd, welke vaak slechts één maand is. Verhuurkantoren hebben door hun specialisatie vaak een groot aanbod, zodat er altijd wel een woning bij is die aan je wensen voldoet.

Tot slot om een huis te huren in Spanje, heb je de makelaars (agencias). Makelaars hebben vaak een klein aanbod van huurwoningen welke zij als een stukje service richting hun opdrachtgever (de eigenaar) verhuren. Het gaat meestal om koopwoningen die moeilijk verkocht worden.

Een makelaar vraagt een commissie van één maand huur voor bemiddeling aan de huurder, en rekent vaak twee maanden borg. Die moet je betalen zodra je de huurovereenkomst gaat ondertekenen.

Verder is een makelaar vrij om overeenkomsten aan te gaan zoals hij denkt dat het goed is. Deze overeenkomsten zijn in de regel meer in het voordeel van de eigenaar dan de huurder en het is dus aan te bevelen deze goed door te (laten) lezen.

Contract voor huis huren in Spanje

Je gaat een huis huren in Spanje, en het is dus logisch dat de huurovereenkomst in het Spaans wordt opgesteld. Dat is niet wettelijk verplicht, maar voorkomt problemen achteraf als bijvoorbeeld een huurgeschil bij de rechter dient te worden uitgevochten.

Als je gaat huren via een serieus kantoor, dan is men altijd wel genegen een beknopte vertaling te maken, zodat je in ieder geval begrijpt welke verplichtingen je aangaat. Een huurovereenkomst bevat veel specifieke termen die je wellicht niet kent. Het is wel belangrijk om te weten waar je voor tekent, dus vraag wat iets betekent als je het niet begrijpt. Waar je in ieder geval op moet letten:

 • Mag je bezoek ontvangen in je woning die blijft overnachten en wordt daar extra geld voor gevraagd? (vooral bij studentenkamers wordt hier op gelet)
 • Is er een inventarislijst en klopt die? Werken de apparaten die hierop staan naar behoren? Zijn er foto´s gemaakt van het interieur?
 • Zijn de gastos de la comunidad (servicekosten) en de vastgoedbelasting (IBI) bij de huur inbegrepen?
 • Zijn alle rekeningen van gas, water en elektra voldaan? (leveranciers zijn vlot met afsluiten)
 • Je tekent altijd dat je de woning ontvangen hebt in perfecte staat. Controleer dit.
 • Wettelijk mag de eigenaar de huur jaarlijks verhogen volgens de index, maar nooit met meer dan 3%. Controleer of dit vermeld wordt.
 • Het belangrijkste punt: controleer of het contract melding maakt dat het contract al het bepaalde in de Spaanse huisvestingswet (LAU) zal respecteren.

Borg bij een huis huren in Spanje

Wat heb je normaal gesproken nodig om een woning in Spanje te kunnen huren?

 • Kopie geldig legitimatiebewijs (altijd het origineel meenemen)
 • N.I.E. nummer (verhuurkantoren zijn verplicht dit te overleggen)
 • Gegevens inkomen (loonstrook, werkgeversverklaring, etc.)
 • Eén maand huur.

Het is gebruikelijk dat je een het huis dat je wilt huren, reserveert als je er pas over een paar weken in kunt. De eigenaar van de woning moet het huurhuis van de markt halen en moet hij wel heel goed van vertrouwen zijn als hij dit doet zonder enige aanbetaling.

De aanbetaling is in de regel gelijk aan de gestelde borgsom, maar één maand huur wordt over het algemeen door elke eigenaar als aanbetaling geaccepteerd. Zorg ervoor dat deze aanbetaling wordt vastgelegd in een reserveringsovereenkomst waar de overeengekomen huurvoorwaarden reeds in staan vermeld. Ga nooit akkoord met een kwitantie! Een kwitantie geeft alleen aan dat er betaald is, maar niet onder welke voorwaarden.

Een huis huren in Spanje gaat meestal goed. Toch is het verstandig om alert te blijven en documentatie even te (laten) controleren. Dit voorkomt, vaak financiële, problemen achteraf.