Hypotheek

Een belangrijk onderdeel van het regelwerk bij een huis kopen in Spanje, is de hypotheek in Spanje. In dit hoofdstuk lees je meer over de verschillende hypotheken in Spanje, waar je een hypotheek in Spanje af kunt sluiten, en welke bijkomende kosten bij een hypotheek Spanje er zijn.

Hypotheek Spanje afsluiten

Spaanse banken zijn bereid om je een hypotheek in Spanje te verstrekken, ondanks dat je geen Spanjaard bent. Je moet er bij een hypotheek in Spanje wel rekening mee houden dat je ongeveer 60% tot 70% van de aankoopsom kunt lenen. Het restant van de koopsom plus kosten dien je zelf aan eigen middelen in te brengen.

Bovenop de koopprijs van de woning, moet je rekenen op ongeveer 10 % kosten die erbij komen. Een hypotheek in Spanje is zowel af te sluiten bij een hypotheekverstrekker in je eigen land, als bij een Spaanse hypotheekverstrekker.

 

Voor een hypotheekverstrekker in Spanje geldt:

 • Financiering met de hypotheek Spanje via Spaanse banken, is mogelijk tot 70% van de koopsom. Als resident in Spanje ligt de grens op 80% van de koopsom. Uitzonderingen daar gelaten.
 • Rentevaste periodes vanaf 1 t/m 15 jaar zijn mogelijk.
 • Er is geen minimum hypotheekbedrag in Spanje.
 • Afhankelijk van de geldverstrekker gelden looptijden tot maximaal 40 jaar, met als uiterste leeftijd 80 jaar, al zijn enkele banken die helemaal geen eindleeftijd hanteren. Bij de verkoop van de woning wordt de hypotheek afgelost.
 • Aflossingsvrije hypotheken zijn mogelijk als je voldoet aan een aantal voorwaarden.
 • In Spanje financieren de banken doorgaans op basis van een variabele rente. 12 maands Euribor wordt als uitgangspunt genomen vermeerderd met een opslag voor winst en risico.
 • Maximaal 35% van het netto inkomen mag je besteden aan rente en aflossing bij een annuïteitenhypotheek in Spanje. Maar de banken beoordelen een maximaal te lenen bedrag niet enkel op je inkomsten versus je bestaande lasten. Andere factoren zoals de branche waarin je werkzaam bent, je gezinssamenstelling en bijvoorbeeld of je een huur- of koopwoning in Nederland hebt, tellen ook mee.

Wat moet je regelen voor de hypotheek Spanje

Voor je de zoektocht naar een woning in Spanje start, moet je een NIE-nummer aanvragen. Met dit nummer kun je een bankrekening openen waarmee de transacties van de hypotheek uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast heb je juridisch gezien een NIE-nummer nodig; als je bij de notaris de aktes ondertekent.

Het is niet onverstandig om een advocaat te nemen. Een advocaat kost wat, maar je verzekert jezelf dat alles volgens de wet verloopt en het onroerend goed geen schulden heeft. Er zijn in Spanje veel advocaten gespecialiseerd op het gebied van onroerend goed.

Wat heb je nodig bij de aanvraag van een hypotheek Spanje

De hypotheekverstrekker in Spanje zal om de volgende zaken vragen:

 • Laatste 3 loonstrookjes
 • Ander bewijs van inkomsten zoals bankafschriften
 • Aangifte IB
 • Laatste belastingverklaring als je die hebt
 • N.I.E. nummer
 • Aanvraagformulieren voor de hypotheek
 • Kopie van je paspoort
 • Nota simple

Het is handig als je je voorbereidt en dit vast in een mapje verzameld hebt. Dat maakt het afsluiten van de hypotheek in Spanje makkelijker

Soorten hypotheken in Spanje

In Spanje is de meest voorkomende hypotheek de annuïteiten hypotheek. Spanje heeft jaren achtergelopen op het hypotheeksysteem. Er waren slechts beperkte mogelijkheden, maar inmiddels is er veel meer mogelijk. Aangezien een hypotheek echt maatwerk is, is het het makkelijkst als je direct contact opneemt met een bank. Inmiddels zijn we weer terug naar de beperkte mogelijkheden van 10 jaar geleden. Een annuïteitenhypotheek krijg je standaard bij een Spaanse bank. Enkele buitenlandse toetreders financieren op basis van aflossingsvrij.

Keuze hypotheekverstrekker in Spanje

Makelaars, banken en projectontwikkelaars werken vaak nauw samen. Nauwer dan dat de meeste mensen vermoeden. Het komt er op neer dat ze elkaar opdrachten toespelen en daarmee elkaar provisies laten verdienen! Als je makelaar je probeert binnen te loodsen bij een bepaalde bank, is hij waarschijnlijk uit op zijn provisie. Misschien heeft die bank wel een mooi aanbod, maar oriënteer je altijd goed, en ga niet blind af op het “advies” dat je krijgt.