Trouwen

Als je wilt trouwen in Spanje, dan moet tenminste een van de twee partners woonachtig zijn in Spanje, of de Spaanse nationaliteit bezitten. Het brengt wat extra regelwerk met zich mee om te trouwen in Spanje, maar de kans op een zonnige trouwdag is groot!

Gemeente

Aangezien elke gemeente eigen voorschriften en vereisten heeft, is het handig om ver vooraf contact op te nemen met de gemeente waar je wilt trouwen. Als je eenmaal getrouwd bent, dan maakt het niet meer uit in welke gemeente je huwelijk is voltrokken.

Wat heb je nodig om te trouwen in Spanje

Als je wilt trouwen in Spanje en bij de gemeente aanklopt, zal deze in de meeste gevallen vragen om:

  • Uittreksel uit het geboorteregister (internationale versie)
  • Je Spaanse verblijfsvergunning of inschrijving in de gemeente
  • Verzoekschrift van het huwelijk (internationale versie)
  • Een verklaring van huwelijkse staat
  • De huwelijksaankondiging

De huwelijksaankondiging kun je aanvragen bij de Consulaire Afdeling van de Ambassade in Madrid. Die hebben de volgende documenten nodig:

  • Paspoort
  • Spaanse verblijfsvergunning
  • Inschrijving in de gemeente (empadronamiento)
  • Verklaring van huwelijkse staat van de Burgerlijke Stand in je thuisland, op het moment van vertrek uit je thuisland.
  • Verklaring van huwelijkse staat (Fe de Vida y de Estado) van de Burgerlijke Stand in Spanje (Registro Civil)

Gewoonten bij trouwen in Spanje

Trouwen in Spanje is zeker iets anders dan in Nederland. Als je gelovig bent in Spanje, trouw je in de kerk. Als je niet in de kerk wilt trouwen, dan trouw je voor de rechtbank.

In Spanje wordt echt iedere kennis uitgenodigd voor de bruiloft, de complete familie, vrienden en kennissen. Maar ook buren, je baas, collega’s en zelfs ouders van vrienden.

De Bruidstaart is heel belangrijk bij een Spaanse bruiloft. Als de taart aangesneden wordt is het vaak een spektakel. Er wordt soms een zwaard gebruikt. Daarmee snijden de bruid en de bruidegom samen de taart van drie lagen aan.

In Spanje is het minder gebruikelijk om stukjes op te voeren, of om een gastenboek te laten beschrijven. Cadeautjes zijn meestal geld, onder andere om de dure trouwerij inclusief diner te betalen. Aan bijvoorbeeld een collega die gaat trouwen in Spanje, is 50-60 euro een normaal bedrag om te geven. Aan bedankkaartjes doen ze overigens niet.

Trouwfeesten

Wat voor stellen die een jubileum vieren, bijvoorbeeld als ze 40 jaar getrouwdzijn, is om met de hele familie naar Spanje te gaan. Steden als Castelldefels, Sitges of zuidelijker zoals Marbella of Torremolinos zijn te gek om zo’n jubileum te vieren.

Trouwjubileum

Wie een trouwjubileum in het buitenland zoals Spanje wil vieren, is het natuurlijk een groot feest. Wat je als 25 jaar getrouwd cadeau zou kunnen geven, kan natuurlijk van alles zijn. Hoe persoonlijker hoe beter, helemaal als het cadeautje betrekking heeft op beide personen van het stel.