Het bezichtigen is een van de belangrijkste momenten in het koopproces. Je gaat immers op basis van een bezichtiging bepalen of je de woning koopt of niet. Ga vooral effectief te werk. Een bezichtiging in het buitenland is veel duurder dan een bezichtiging in je eigen land, en kost bovendien meer tijd en moeite.

 

Voorbereiding

Een goede voorbereiding bepaalt of je bezichtigingreis effectief is. Een korte checklist waar je rekening mee moet houden:

Tip: Als je het overzichtelijk wilt houden, bundel dan alles in een map. Als je foto’s wilt maken, vergeet dan niet de batterijen op te laden en een goede geheugenkaart mee te nemen.

Verder kan het enorm helpen om bij voorbaat een aantal harde en zachte factoren op te stellen, oftewel een wensen en eisenpakket. Je zult dan sneller een goed of minder goed gevoel hebben bij een bezichtiging, en daar draait het uiteindelijk om.

De bezichtiging

Zorg ervoor dat je de bij de rit naar de woning goed oplet op de buurt. Het is prettig als de makelaar hier iets over kan vertellen en dingen kan laten zien.

Soms willen makelaars dat je meekomt naar een woning die ze graag willen laten zien. Hoe meer de makelaar zijn best doet, hoe meer hij waarschijnlijk op de verkoop kan verdienen. Het is belangrijk dat je je daar bewust van bent.

Eenmaal aangekomen bij de woning? Probeer de checklist goed na te lopen. Laat je vooral leiden door gezond verstand, en vooral niet door emoties of de eventuele druk van de makelaar.

Meenemen

Tijdens de bezichtiging moet je niet vergeten om mee te nemen:

Tip: probeer vooral te genieten tijdens de bezichtigingen, onder stress maak je nu eenmaal minder goede beslissingen.