Inboedelverzekering

Misschien is het verzekeren van je woning niet het eerste waar je aan denkt als je naar Spanje verhuist. Het is wel een goed idee om dit snel te regelen, bij de aankoop van een nieuwe woning is het soms zelfs verplicht.

Inboedel verzekering
(contenido)
Een inboedelverzekering vergoedt de schade of diefstal van spullen die je in het huis hebt staan. Daaronder valt dus alles aan je interieur. Schade die ontstaat door brand, lekkage, storm of inbraak valt hier ook onder.

De premie van de inboedelverzekering hangt af van de situatie. De ligging van je woning, de verdieping, bewaking en de inboedel zelf bepalen het bedrag.

Als je schade aan je interieur hebt, heb je de originele aankoopbewijzen nodig. Foto’s en of video kunnen hierbij helpen, zeker als het om bijzondere of dure spullen gaat. De duurste spullen met een waarde vanaf ongeveer 3000 euro moet je soms apart verzekeren, vraag dit voor de zekerheid na.

Opstal verzekering
(continente)
Een opstalverzekering is vaak verplicht bij een hypotheek. De opstalverzekering dekt schade aan het huis zelf, die komt door bijvoorbeeld natuurschade of lekkage. Je interieur en inventaris valt hier dus buiten. Het is belangrijk om de juiste herbouwwaarde van het huis te verzekeren, de grond en fundering hoef je niet mee te tellen.

Als je een nieuwbouwhuis koopt, let dan op de Decenal verzekering. Die geeft 10 jaar lang garantie op verborgen gebreken. Voordat de bouw start, moet die verzekering door de opdrachtgever van de bouw worden afgesloten. Zorg ervoor dat je een kopie van de papieren krijgt.

Koop je een huis in een appartementencomplex, dan sluit de vereniging van eigenaren een collectieve opstalverzekering af. Je betaalt dan alleen jouw deel van de premie.

Langdurig afwezig
Verblijf je langdurig niet in de woning, dan heeft dat waarschijnlijk gevolgen voor de dekking. Als je woning gebruikt wordt als vakantiehuis, dan moet je dat in de polis aangeven. Als je dat niet doet, kan de verzekeringsmaatschappij moeilijk gaan doen als ze er achter komen.