Electra, gas en water

Gas, water en licht, dat zijn toch wel basisvoorzieningen in je woning. In Spanje werkt dit op sommige vlakken net even anders dan je wellicht gewend bent…

Gasaansluiting Spanje

Bij het huis krijg je normaal gesproken een contract voor de levering van het gas. Als je niet op het gasnet aangesloten bent, krijg je dit geleverd in gasflessen. Let daarom bij aankoop of de eigenaar ze mee wil nemen of niet: ze horen bij het huis, en aan nieuwe flessen komen kan soms moeilijk zijn!

Zorg er in ieder geval voor dat het contract op jouw naam komt. Het kan zijn dat er een controleur komt om dat contract en de veiligheid te controleren. De leidingen moeten goed zijn. Stukken rubberen slang mogen nooit langer zijn dan 1,5 meter. Er staat een datum op de slang, want om de 5 jaar moeten ze vervangen worden. Ook dat controleert de controleur.

Komt het gas via leidingen uit de straat, dan ben je niet verplicht om dit af te nemen. Je kunt dus doorgaan met de gasflessen, maar op den duur zal dat niet meer kunnen, omdat verwacht wordt dat de gasflessen over een tijdje hun langste tijd gehad hebben.

Als er een leiding gelegd moet worden, betaal je de kosten vanaf de straat tot aan je huis en binnen, zelf.

Je energieleverancier vergelijken loont in Nederland heel erg, in Spanje is dat ook het geval. Je kunt kijken bij Rastreator.com.

Spaans electriciteitsnet

Ook het contract voor de elektriciteit neem je over. Controleer of alle rekeningen betaald zijn, want soms laat een Spanjaard de laatste rekeningen voor wat het zijn, en mag jij voor die kosten opdraaien!

Je kunt het beste vragen aan de makelaar, de bank of de gestor om de electriciteit aan te vragen.

De naam van het elektriciteitsbedrijf in Spanje is Endesa. In Spanje worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in de rest van Europa. Ze zijn wel een stuk minder veilig, dus pas op!

Comunidad

Comunidad wordt voor veel dingen gebruikt in Spanje. In dit geval staat het voor de vereniging van eigenaren. Als je een woning koopt, krijg je altijd te maken met een comunidad. Je moet een financiele bijdrage leveren, welke bedoeld is voor bijvoorbeeld gemeenschappelijke wegen en andere voorzieningen zoals een openbaar zwembad.

Je bent verplicht om je aan te sluiten bij een comunidad. Houd hier dus rekening mee bij de maandelijkse kosten. In sommige gevallen moet je je inkopen voor een fors bedrag, dat kan in de duizenden euro’s oplopen in uitzonderlijke gevallen.