Kinderen krijgen

Het krijgen van een kind is een hele bijzondere gebeurtenis. In Spanje bevallen gaat een misschien een klein beetje anders dan in je thuisland. Het prettige van Spanje is dat de ziekenhuizen van goede kwaliteit zijn. Verder ben je vast benieuwd of je net als in Nederland op kindergeld of kinderbijslag kunt rekenen.

 

Kinderbijslag of kindergeld in Spanje

In Spanje krijgt niemand kinderbijslag of kindergeld. Wel bestaat de mogelijkheid om als werkende moeder voor ieder kind jonger dan 3 jaar, een bedrag per maand te krijgen. Om voor dit kindergeld in Spanje in aanmerking te komen moet je contact opnemen met Agencia Tributaria. Je vindt hier meer informatie.

De zwangerschap in Spanje

Zodra je zwanger bent moet je op zoek naar een gynaecoloog. Er worden in Spanje redelijk veel echo’s gemaakt. Vanaf de derde maand moet je elke maand naar de gynaecoloog voor een echo.

In elk trimester van de zwangerschap wordt er bloed afgenomen om te testen of alles goed gaat. Je wordt gecontroleerd op: zwangerschapssuikerziekte, tekort aan vitaminen of mineralen, HIV, toxoplasmose, etc.

In Spanje is het normaal om het geslacht van je toekomstige kind zo snel mogelijk kenbaar te maken. Dat geldt ook voor de naam. Wil je niet weten van welk geslacht je kindje is, dan moet je dat echt uitdrukkelijk aangeven, anders wordt het zomaar verteld!

De laatste periode moet je om de twee weken op controle.

Registratie

Een van de eerste dingen die je moet uitvoeren is de hielprik test. Deze test moet je binnen 7 dagen na de geboorte gedaan hebben. Je moet hiervoor naar de plaatselijke “centro de salud”. Daar moet je je kind ook registreren.

Vervolgens heb je 30 dagen om je kind te registreren bij de gemeente. Beide ouders moeten bij de registratie aanwezig zijn, omdat je allebei de documenten moet tekenen. Je moet meenemen:

  • Paspoorten + 2 keer 2 kopieën
  • Een verklaring van huwelijkse staat als je getrouwd bent
  • Inschrijving van de gemeente

Een week later moet een van de ouders teruggaan om een kopie op te halen, dat is het geboortecertificaat van je kind.

Numero seguridad social

Vervolgens moet je een “numero de seguridad social” krijgen. Dit nummer heb je bijvoorbeeld nodig bij het aanvragen van een bankrekening, of als je gaat werken. Je vraag hem aan bij het locale “oficina de seguridad social”. De dichtstbijzijnde vind je hier.

Meenemen:

  • Kopie NIE nummer en origineel
  • Kopie paspoort en origineel
  • Paspoorten + 2 keer 2 kopieën
  • Een verklaring van huwelijkse staat als je getrouwd bent
  • Inschrijving van de gemeente

Zwangerschapsverlof in Spanje

Als je zwanger bent, heb je als vrouw recht op zwangerschapsverlof. Dat verlof mag 16 weken duren, waarvan 6 weken voor de bevalling en 10 weken erna. Je krijgt deze periode doorbetaald.

Je kunt (als vrouw) 2 weken van je zwangerschapsverlof overdragen aan je man!

In Nederland krijg je kinderbijslag als je in Nederland woont, of werkt. De kinderbijslag is voor kinderen tot 18 jaar en het wordt per kwartaal betaald.

Als je in Spanje woont, kun je toch in aanmerking komen voor kinderbijslag. Je moet hiervoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een van die voorwaarden is dat je verzekerd bent voor de kinderbijslag.

De precieze voorwaarden kun je vinden op de site van de SVB.

Cadeaus of tegoedbon maken & geven bij geboorte

Ook in Spanje geven mensen graag leuke cadeaus als er een kindje geboren is. Net als in Nederland zijn babykleertjes en knuffels populaire cadeaus. Cadeaukaarten zijn iets minder populair in Spanje, maar als je er een van El Corte Ingles of bijvoorbeeld Amazon geeft, dan is iedereen daar blij mee en daar zijn voldoende cadeaus te koop voor de baby.

Wat je ook kunt doen is zelf een tegoedbon maken, daar zijn diverse online tools voor beschikbaar en iets dat zelf gemaakt is, wordt altijd zeer gewaardeerd.