Auto importeren

Wil je als je naar Spanje gaat emigreren, je eigen auto exporteren naar Spanje, oftewel importeren naar Spanje? Of zie je het exporteren en importeren niet zitten en koop je een nieuwe auto in Spanje? Het is in ieder geval handig om te weten hoe het exporteren en importeren werkt en waar je moet zijn. In principe begint expoteren met het  uitvoeren in je eigen land. Het komt neer op het invullen van een aantal formulieren en het inleveren van je nummerplaten. Het importeren is minder moeite.

Auto importeren naar Spanje

Als je naar Spanje gaat emigreren en je auto wilt exporteren, dan moet je die in ieder geval binnen een maand in Spanje geregistreerd hebben na het importeren. Voordat dat kan, moet je wel eerst jezelf in hebben geschreven bij de gemeente.

Het importeren van een nieuwe auto in Spanje is mogelijk, maar het verschil met het importeren van een tweedehands auto is dat er een 309 of 300 modelformulier overhandigd moet worden. In dit formulier wordt verklaard dat er belasting is betaald. Dit formulier is op te vragen bij de Spaanse belastingdienst (Agencia Tributaria).

Voor het invoeren van je auto moet het volgende gebeuren:

  • De ITV keuring van je auto (Spaanse APK)
  • Een ficha tecnica (homologatieverklaring)
  • Het aanvragen van de kentekenbewijzen
  • Het betalen van de verschuldigde leges Kentekenregistratiebelasting en wegenbelasting
  • De kentekenplaten.

Voordat je tijdelijke nummerbord verlopen is, moet je in Spanje een Spaans kenteken aanvragen. Dat doe je bij de Jefatura Provincial de Tráfico. De dichtstbijzijnde vestiging vind je hier.

De Spaanse rijksdienst van het wegverkeer geeft veel informatie over het vervoer van voertuigen naar het buitenland op hun website. Je vindt daar onder andere informatie over een tijdelijke vergunning voor het vervoeren van een voertuig naar het buitenland, en het aanvragen van een kentekenbewijs voor een nieuwe auto die je in de EU gekocht hebt.

Kosten van het exporteren – importeren

Voor het importeren van een auto in Spanje betaal je altijd een percentage van de actuele waarde. Voor een nieuw voertuig is het altijd 16 %.

  • Voor het importeren of invoeren van een gebruikte auto in Spanje met motorinhoud niet groter dan 1.600 cc, betaal je 7%.
  • Voor het importeren of invoeren van een gebruikte auto met dieselmotor in Spanje, niet groter dan 2.000 cc betaal je 7%.
  • Voor overige gebruikte voertuigen met grotere motorinhoud die je wilt importeren of invoeren, betaal je 12 %.

Homologatieverklaring

De Europese Commissie heeft bepaald dat EU-landen verplicht zijn om de registratie van voertuigen over te nemen, als deze afkomstig is uit een andere lidstaat. Dit betekent dat een homologatieverklaring niet langer nodig is om een voertuig in een ander EU-land op kenteken te zetten. De RDW geeft de verklaringen daarom ook niet langer af.

Voor meer informatie of problemen verwijzen we door naar de website van de RDW.

De RDW kan deze homologatiedocumenten verzorgen. Je kunt ze aanvragen met een aanvraagformulier van de RDW en is hier te vinden. Hier meldt je je overigens ook aan voor de wegenbelasting.

Uitvoeren uit Nederland

Als je je auto wilt importeren in Spanje, begint het met het uitvoeren uit Nederland. Je moet hiervoor zijn bij een RDW keuringstation, de dichtstbijzijnde vindt je hier.

Bij het RDW heb je nodig:

  • Een legitimatiebewijs
  • Het bewijs dat de auto op jouw naam staat en het overschrijvingsbewijs van het kentekenbewijs.
  • De kentekenplaten van je voertuig

Je moet ter plekke ook een formulier invullen. Je krijgt van de RDW

  • Het gestempelde deel II van het kentekenbewijs
  • Een uitvoerverklaring in tweevoud: het origineel (wit) en een kopie (groen). Die moet je goed bewaren.

Vanaf dat moment heb je geen verplichtingen meer zoals wegenbelasting, apk en verzekering.

Zodra de RDW de uitvoer goedkeurt, mag je niet meer op de openbare weg rijden. Je moet toch het land uit, dus vraag je een uitvoerkenteken aan. Die is twee weken geldig. Let op dat je hier wel een aparte verzekering voor nodig hebt! Ook moet het voertuig tijdens de reis zelf wel nog APK gekeurd zijn.

De kosten die komen kijken bij het uitvoeren liggen rond de 25 euro. De kosten van de verzekering hangen af van de verzekeraar.

Douaneformaliteiten

Zodra je Nederland echt wilt verlaten met het voertuig, moet je een ‘aangifte ten uitvoer’ indienen. Dat kan bij het douanepunt van de RDW-keuringsstations of bij het douanekantoor in je woonplaats.

Voor de aangifte van uitvoer heb je nodig:

  • De originele uitvoerverklaring (witte papier)
  • Het Voertuigbewijs en het afgestempelde Tenaamstellingsbewijs

Uitvoer achteraf

Ben je al naar Spanje gereden en wil je achteraf gezien de auto toch importeren? Dat kan vanuit Spanje.

Je moet dan een schriftelijk verzoek naar de RDW in Veendam sturen. Dit verzoek bestaat uit:

  • Een kopie van een document met een verklaring van een officiële buitenlandse instantie die het voertuig registreert (een kopie van het nieuw afgegeven buitenlands kentekenbewijs is ook goed).
  • Het Nederlandse kentekenbewijs.
  • Een kopie van een geldig legitimatiebewijs.

Het duurt dan zo’n 10 werkdagen voor de registratie in Nederland is beëindigd. Aan deze schriftelijke procedure zijn verder geen kosten aan verbonden.

ITV (APK)

Als de auto in Spanje geregistreerd staat, moeten (nieuwe) auto’s na 5 jaar worden herkeurd. Auto’s tussen de 5 en 9 jaar oud, om de 2 jaar. Auto’s die ouder dan 9 jaar zijn moeten jaarlijks gekeurd worden. Dit kun je laten doen bij de plaatselijke dealer.

In Spanje aanschaffen Versus importeren

In Spanje een voertuig kopen is misschien minder gedoe, maar importeren is misschien weer veel voordeliger… Om te helpen bij deze beslissing staan hier wat feiten, wellicht handig bij het nemen van een beslissing.

Voordeel aanschaf in Spanje:

  • voertuigen zijn veel goedkoper in aanschaf
  • omzeilen rompslomp
Nadeel aanschaf in Spanje

  • zonder kennis van auto’s en Spaans ben je een makkelijke prooi voor verkopers of zelfs oplichters
  • je moet ingeschreven staan
Voordeel importeren

  • naar Spanje met eigen vervoer
  • je eigen auto behouden
Nadeel importeren

  • meer rompslomp
  • je kunt een auto jonger dan 6 maanden, niet importeren
  • extra kosten kunnen aardig oplopen

Uiteindelijk hangt je beslissing van de situatie en de tijdsdruk af. Als je voldoende tijd hebt, dan kun je in Nederland waarschijnlijk een koper vinden die een redelijk bedrag voor je auto over heeft. Als je maar 2 weken hebt om de auto te verkopen wordt dat lastiger.

Naar Nederland rijden

Als je auto een Spaans kenteken heeft en je nog in Nederland ingeschreven staat, kun je met die auto beter niet naar Nederland rijden. Als je betrapt wordt kun je een forse boete en naheffing krijgen. Je kunt wel een ontheffing aanvragen bij de belasting als je de auto gebruikt voor je eigen zaak in Spanje.

Tip:
Er is een mogelijkheid om de Spaanse registratiebelasting te omzeilen! Als je
resident wordt kun je een verzoek indienen bij de dgt. Je moet dan aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. Je woonde de laatste 12 maanden in een ander land.
  2. De auto was in Nederland normaal belast met BPM, en je hebt geen teruggave bij je vertrek gehad.
  3. Je hebt de auto minimaal 6 maanden zelf gebruikt voor je vertrek naar Spanje.
  4. Je vraagt het Spaanse kenteken binnen 30 dagen na aankomst aan.
  5. Je verkoopt de auto niet binnen een jaar.