Klimaat

Het klimaat van Spanje wordt door veel mensen gezien als ideaal. Omdat er veel hoge bergen liggen in Spanje en door de straalstromen in het noorden van Spanje, zijn de verschillen in klimaat erg groot.


Klimaat in het binnenland en in noordwest Spanje
In het binnenland zijn er droge, warme zomers en strenge winters. In noordwest Spanje (Galicië) en het noordelijk kustgebied aan de Golf van Biskaje hebben een vochtig zeeklimaat. Juli is de warmste maand en januari de koudste waarbij de temperaturen tegen het vriespunt aanlopen.

Klimaat in zuid Spanje
Daar waar in het noorden genoeg regen valt, zou in Spanje wat meer regen in het zuiden goed uitkomen. Er valt zelfs zo weinig regen, dat het tot de droogste gebieden van Europa behoort. Juli is de droogste maand met een gemiddelde neerslag van 11 millimeter. Oktober is de natste maand met een gemiddelde neerslag van 53 millimeter.

Klimaat op de Balearen
De Balearen eilanden hebben zachte winters en droge zomers. Er valt per jaar ongeveer 600 millimeter neerslag. Dit gebeurt meestal in een korte periode met heftige regenval, de zogenaamde Mediterrane buien.

Klimaat op de Canarische Eilanden
Op de Canarische Eilanden is een constant klimaat met temperaturen van 27°C in de zomer en van 22°C in de rest van het jaar. Het hele jaar door is het er dus vrij warm, zelfs woestijnachtig op de oostelijke eilanden, maar iets vochtiger op de westelijker gelegen eilanden.

Klimaat aan de Mediterrane kust
De mediterrane kust begint bij de Costa Brava in het noorden en loopt door tot de Costa del Sol in het zuiden. De kust heeft een mediterraans klimaat met zachte vochtige winters waarin de gemiddelde temperatuur rond de 8 graden in het noorden, tot 13 graden in het zuiden ligt.

De zomers zijn erg warm en droog, en er valt weinig regen. De temperaturen variëren van 28°C in het noorden tot 30°C in het zuiden. Regelmatig komt het voor dat het een periode een stuk warmer is, zelfs tussen de 35°C en 40°C graden. Juni is de meest zonnigste maand met ongeveer 325 zonuren.

Aan de kust is vaak aardig wat wind. Net als op de Balearen valt er in het noordelijke deel per jaar ongeveer 600 millimeter neerslag. Dit gebeurt meestal in een korte periode met heftige regenval, de zogenaamde Mediterrane buien. Wat zuidelijker, richting Alicante en Murcia, is het zeer droog en bijna woestijnachtig. Op sommige plekken valt er slechts 150 millimeter neerslag per jaar. Daarmee is de streek zo ongeveer het droogste deel van heel Europa.

Klimaat in het uiterste zuiden van Spanje en het binnenland
Het zuiden en het binnenland vormen het warmste deel van Spanje. Hete zomers en extreem zachte en milde winters vormen het klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur ligt op bijna 20 graden, dat is heel hoog voor Europese begrippen.
Hoe dichter je bij de zee komt, hoe warmer de winters en hoe milder de zomers. In het binnenland zijn de winters kouder en de zomers warmer dan aan zee. Dit komt omdat de zee de temperaturen neutraliseert.

Klimaat in de Pyreneeën
In de hoge bergen, de Pyreneeën, zijn de zomers fris de winters koud. Het is een gematigd nat klimaat, in sommige gebieden een zogenaamd hooggebergteklimaat.

Klimaat in het binnenland van Catalonië
In het binnenland van Catalonie zijn de zomers zeer heet en de winters behoorlijk koud. Er is weinig neerslag en het klimaat zit tegen een landklimaat aan.

Klimaat aan de Noordatlantische kust
In steden als Galicië, Asturië, Cantabrië, en in het Baskenland heerst het Zeeklimaat. De zomers en winters zijn mild, en er valt erg veel neerslag (1000-1200 millimeter per jaar)