Levensonderhoud frankrijk

Als je gaat emigreren naar Frankrijk is het interessant om te weten wat de kosten voor Levensonderhoud Frankrijk zijn. Je kunt ervan uitgaan dat deze iets lager ligt dan het niveau in Nederland, Duitsland, België en Engeland, maar hoger dan Italië, Spanje en bijvoorbeeld de Oost-Europese landen. Er is een groot verschil tussen het platteland en de grote steden of toeristische gebieden. Vooral in Parijs liggen de kosten voor woonruimte en dagelijkse uitgaven een stuk hoger. Of alles een beetje betaalbaar is hangt natuurlijk ook af van de salarissen in Frankrijk.

Levensonderhoud Frankrijk: Franse producten

Wijn uit Frankrijk zelf, helemaal als je het koopt in een jerrycan, is een stuk goedkoper. Levensmiddelen, elektriciteit en planten zijn in Frankrijk relatief weer wat duurder. De supermarktketens zijn vaak erg groot, hebben een enorm aanbod en bieden vaak goede prijzen.

Fooien & terrasjes

De Fransen waren vroeger doorgaans gewend om bij een niet al te hoge rekening, 1 Franc te laten liggen. Toen de Euro werd ingevoerd heeft het maar kort geduurd dat men 1 Euro liet liggen bij een kleine rekening, dat was toch een stuk meer geld dan de oude Franc! Verder zijn er in cafe’s en restaurants vaak meerdere tarieven. Het goedkoopste tarief geldt als je aan de bar zit, aan een tafeltje op het terras betaal je de hoogste prijs. Een tafeltje binnen zit ertussenin.

Bellen in Frankrijk

Het bellen, vooral met een mobieltje, is in Frankrijk erg duur. Voor voicemail en andere simpele diensten betaal je altijd, en dat zijn vaak forse bedragen.

Salarissen en levensonderhoud Frankrijk

Salarissen liggen in Frankrijk iets lager dan in Noord- en West-Europa of Noord Amerika, al scheelt het niet veel. Verder hangt het salaris in Frankrijk van de sector af op welk niveau het ligt.