Werk zoeken in Frankrijk

Werk vinden in Frankrijk is als je Frans spreekt zeker te doen. Frankrijk hoort bij de Europese Unie en daarom heb je geen werkvergunning nodig, maar wel een verblijfsvergunning. Deze heet “carte de séjour”.

Het hangt van de sector waarin je wilt werken af, of het vinden van een baan in Frankrijk moeilijk is. Zo is er momenteel in de zorg in Frankrijk veel werk te vinden. Je zult in principe wel naar Frankrijk toe moeten om te solliciteren. Zorg ervoor dat je degelijk Frans spreekt, anders is je kans op de meeste banen klein.

Werk vinden in Frankrijk met internet

Een website met een groot aanbod van werk in Frankrijk is JobsinParis.fr. Hier vind je ook Engelstalige banen. Op jobpilot.fr en emploi.org kun je je CV uploaden.

Een andere site met veel banen is die van Monster.

Wat ook goed kan werken, is om op een forum (gerelateerd aan de plaats waar je heen wilt), om werk te vragen.

Uitzendbureaus

Voor tijdelijk werk kun je naar Manpower, Bis en Adecco gaan, dat zijn de grotere uitzendbureaus in Frankrijk. Je vind hier vooral kantoorbanen, maar ook vacatures voor technisch personeel.

Je kunt het beste voor je naar het uitzendbureau gaat, vast een Frans sofi-nummer aanvragen. Meestal is die verplicht bij de inschrijving.

Franse arbeidsbureaus

De arbeidsbureaus in Frankrijk zijn van prima kwaliteit, ze bieden vele banen; van ongeschoold werk tot werk voor hoger opgeleiden.

Je kunt je inschrijven bij een van de vele vestigingen van ANPE. Op de website vind je tienduizenden vacatures.

Ook is er APEC (Agence pour l’Emploi de Cadres), de Franse nationale agency voor werk voor professionals en leidinggevende functies.

Werk vinden in Frankrijk in de krant

De krant is een goed medium om aan werk in Frankrijk te komen. In Le Figaro, Liberation en Le Monde vind je de meeste vacatures, vooral op woensdag en zondag. Op woensdag heeft Le Monde een wekelijkse bijlage met vacatures. Je zou ook in de regionale kranten kunnen kijken.

Via een netwerk werk vinden in Frankrijk

Netwerken is een zeer belangrijke manier om werk te vinden in Frankrijk. Heb je kennissen die er wonen, twijfel dan zeker niet om ze te contacteren. In Frankrijk worden op deze manier heel veel vacatures ingevuld.

Tot slot

Een open sollicitatie naar een baan in Frankrijk wordt gewaardeerd. De werkgever krijgt dan de indruk van je dat je weet wat je wilt, gemotiveerd bent en initiatief toont.

Tip: Het vinden van een baan in Frankrijk is een kwestie van volhouden, laat je zeker niet bij de eerste afwijzing uit het veld slaan!