Frans leren

De voertaal in Frankrijk is uiteraard het Frans, maar er worden meerdere talen gesproken. Het Frans is voor de Fransman echt iets heiligs, het is zijn trots. Er zijn zelfs wetten die bepalen dat er in sommige situaties per se in het Frans gesproken moet worden. Frans leren is dus zeker aan te bevelen. In het algemeen komt het er op neer dat als je naar Franrkijk wil, je Frans moet leren. Anders loop je in het dagelijks leven tegen heel veel ongemakken op. Volgens een onderzoek van Van Dale beheerst maar 48 % van de Fransen een andere taal net genoeg om ermee te kunnen communiceren.

Frans leren

Het Frans is dus vrijwel noodzakelijk om te leren. Het leren van een nieuwe taal wordt door veel mensen onderschat. Het begin van het Frans is niet zo moeilijk. Aardig wat woorden zijn te herleiden uit andere talen. Voor het begrijpen en spreken echt goed gaat, zul je flink wat tijd moeten investeren. Het lastige is dat de spreektaal behoorlijk afwijkt van de schrijftaal. Als jij iets zegt begrijpen ze je wel, maar het is erg lastig om de Fransen zelf te begrijpen. Zo heb je waarschijnlijk geleerd dat een auto ‘voiture’ is, maar de Fransen noemen dit vaak een ‘bagnole’. Zo zijn er tal van voorbeelden.

Hoe leer je Frans?

Als je begint met het leren van Frans is het verstandig om privé lessen te nemen of een taalcursus (online) te volgen. Zodra je de basis grammatica en basis woordenkennis beheerst, leer je het snelst door jezelf te dwingen om met Frans bezig te zijn. In Nederland kun je bijvoorbeeld:
  • Franse films kijken, soaps zijn nog beter
  • Franse muziek luisteren
  • Franse tijdschriften of kinderboeken lezen
  • Mailen met Franstaligen
Tip: Je zou kunnen overwegen een au-pair in huis te nemen.

In Frankrijk

Als je eenmaal in Frankrijk bent, zorg ervoor dat je snel in contact komt met Fransen. Vrienden maken met je gebrekkige talenkennis is erg moeilijk. Je kunt je daarom aansluiten bij een vereniging, of je gaat werken (eventueel vrijwilligerswerk) of naar een talenschool. Met het nuttigen van een beetje alcohol kom je wat losser en is het makkelijker om contacten te leggen. Belangrijk is om niet te verlegen te zijn, en vooral door te zetten. Iedereen kan Frans leren!