Rijbewijs in Frankrijk

Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Frankrijk. Je hoeft dus geen directe actie te ondernemen om je rijbewijs om te laten zetten of te laten registreren. Wel moet je je rijbewijs in Frankrijk binnen 6 maanden om laten zetten. Is je rijbewijs verlopen, dan kun je je rijbewijs in Frankrijk verlengen.

Puntenrijbewijs in Frankrijk

In Frankrijk hanteren ze een puntenrijbewijs. Maak je een verkeersovertreding maakt en wordt je betrapt? Dan worden er in principe punten afgetrokken, daarvoor heb je een Frans rijbewijs nodig. Zodoende moet je je rijbewijs in Frankrijk wel om laten zetten zodat de punten alsnog afgetrokken kunnen worden..

Omzetten naar een Frans rijbewijs

Het omzetten van een Nederlands rijbewijs naar een Frans rijbewijs (permis de conduire), kun je doen bij de Préfecture. De volgende zaken moet je meenemen:
  • Je rijbewijs met een fotokopie
  • Justificatif de Domicile met een fotokopie
  • Carte de Séjour met een fotokopie
  • Twee pasfoto’s die voldoen aan de normen
Het is niet nodig om je rijbewijs te laten vertalen.

Rijbewijs verloopt

Als je rijbewijs bijna verloopt en je bent niet meer ingeschreven in Nederland, dan moet er verlenging van het rijbewijs aangevraagd worden. Dit moet je doen bij Préfecture in je woonplaats. Je krijgt dan een Frans rijbewijs. Je krijgt ook een Frans rijbewijs als:
  • Je rijbewijs kwijt of gestolen isrijbewijs-verlengen-frankrijk
  • Er een rij categorie aan toegevoegd moet worden
  • Er een punt af gaat na een verkeersovertreding

Boete

Ben je niet in het bezit van een geldig rijbewijs in Frankrijk, dan riskeer je net als in Nederland een geldboete.

Rijbewijs verlengen in Frankrijk

Wil je je rijbewijs verlengen in Frankrijk, neem dan mee: 1. Je Nederlandse rijbewijs plus kopie 2. 2 kleurenpasfoto´s. (voor de zekerheid 2 extra meenemen is verstandig) 3. Paspoort. 4. Recente inschrijving van het gemeente huis. 5. Je Franse rijbewijs plus kopie (als je die hebt)