Franse cultuur

De Fransen hebben veel typische gewoonten die het Franse leven zo aangenaam maken. Over het algemeen draaien de gewoontes om een relaxte levensstijl.  

Eten

Ontbijt De Fransen geven de voorkeur aan een licht ontbijt, dat bestaat uit een kop thee, koffie of frans etenvruchtensap met wat stokbrood en een croissantje. Er wordt meestal tussen 7 en 8 uur ’s ochtends ontbeten. Lunch De lunch vindt tussen 12 en 14 uur plaats en wordt vaak “entre midi et deux” genoemd. Er zjn steeds meer Fransen die een sandwich nemen tussen de middag, maar de warme maaltijd blijft ook populair. Kinderen krijgen op school ook een warme maaltijd voorgezet in de schoolkantine. Goûter Ergens tussen 4 en 5 in de middag krijgen de kinderen een goûter. Die bestaat vaak uit: biscuits, brood, chocolade en/of kaas. De Goûter wordt in principe genuttigd om het tot de avondmaaltijd uit te kunnen houden. Avondeten Het dineren of avondeten gebeurt in Frankrijk rond een uur of 8 ’s avonds. Voor veel gezinnen is dit een belangrijk moment van de dag, ze kunnen dan in alle rust samen zijn.

Overige eetgewoonten

frans terras Aan het einde van de middag drinken de Fransen graag hun wijntje met een borrelhapje, zoals bijvoorbeeld zoutjes, olijven of pinda’s. Er vindt niet elke dag een aperitief plaats, maar het is eerder een gezelligheidsritueel. De “apero” wordt genuttigd met familie of vrienden, en de buren uitnodigen voor een aperitief is een leuke manier om met elkaar kennis te maken. Veel groenten worden rauw geserveerd als salade. De gemengde salade (met meerdere groenten) wordt aan het begin van een maaltijd geserveerd. Na het avondeten en voor het toetje komt er bijna altijd een kaasplankje met stokbrood. Fransen drinken de koffie aan het einde van de maaltijd, in een klein kopje, ook wel een espresso.

Openingstijden

De wat grotere supermarkten, winkels en warenhuizen zijn meestal open tussen 10.00 en 19.00 uur, zonder onderbreking. In de sommige grote steden zijn er avondwinkels die tot 22.00 uur open zijn. Op het platteland is het merendeel van de winkels dicht tussen 13.00 uur en 15.00 uur en ook op maandag. In de regio Parijs zijn de banken open van maandag tot en met vrijdag, tussen 9.00 en 16.30 uur, zonder tussendoor te sluiten. Op het platteland sluiten de meeste banken tussen 13.00 uur en 15.00 uur en op maandag.

Zoenen en handen schudden

In Frankrijk schudt men de hele dag door elkaars handen. Dat is in principe een vriendelijke gewoonte, maar het is eigenlijk een vaste gewoonte die verder niet heel veel voorstelt. Vaak zijn het slappe handdrukken, of zelfs maar 2 vingers. Tijdens het schudden zegt men tegen elkaar: ‘Ça va?’, maar net als in vele andere landen is dit meer uit beleefdheid. Het is namelijk niet echt de bedoeling om uitgebreid op de vraag in te gaan. Handen schudden doe je in principe 1 keer per persoon op een dag. Als je iemand na het handen schudden nog een keer tegenkomt, volstaat een hoofdknikje. Bij vrouwen ligt het iets anders. Als je ze alleen van gezicht kent dan schud je in principe ook alleen elkaars handen. Maar als je ze iets beter kent, dan wordt er gezoend. Het zoenen gebeurt in de lucht en eigenlijk is het meer een aanraking van elkaars wangen. Men kust elkaar in Frankrijk vaak twee keer. In Nantes zoent men weer anders, daar gebeurt het zelfs vier keer. Bij het gedag zeggen of afscheid nemen van anderen moet je dus rekening houden met de streek waar je bent.

Gastronomie

In Frankrijk is het normaal dat er meerdere kleine hapjes gegeten worden. De eetgewoonten verschillen sterk per provincie.