Nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning kopen in Frankrijk gaat iets anders in zijn werk dan een bestaande woning. Je koopt een nieuwbouwwoning op basis van afbeeldingen en misschien de maquette, maar je kunt de nieuwbouwwoning vooraf niet bezichtigen. Een nieuwbouwwoning kan overigens tijdens de bouw al veel in waarde stijgen, wat het zelfs interessant kan maken om hem voor de oplevering weer door te verkopen.

Welke documenten moet je krijgen bij een nieuwbouwwoning in Frankrijk?

Er zijn een aantal officiële documenten die je van de aannemer of makelaar moet krijgen bij nieuwbouw in Frankrijk.
  • Een kopie van het nieuwbouwbouwproject
  • De bouwvergunning
  • Een verklaring van de gemeente dat er gebouwd mag worden

Projectontwikkelaar Frankrijk

Als je via een projectontwikkelaar in Frankrijk een nieuwbouwwoning wilt kopen, let dan goed op. Het veiligst is om met een gerenommeerde partij in zee te gaan. Als je tegen een Franse projectontwikkelaar aanloopt die tegelijkertijd de verkoper is, dan moet je goed op je hoede zijn. De ontwikkelaar is namelijk verplicht om borg te staan voor de financiering. Mocht de projectontwikkelaar in financiële problemen komen en gaat hij failliet, dan kan hij vanzelfsprekend ook geen borg meer staan. Hierdoor wordt je uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor de financiering van de nieuwbouw, en zou een faillissement van de Franse projectontwikkelaar een groot probleem zijn. Mocht de Franse projectontwikkelaar failliet gaan, dan heb je nergens meer recht op (behalve misschien een half afgebouwd huis). De 25 % aanbetaling ben je kwijt. Er zijn zelfs malafide bedrijven die expres failliet gaan om aanbetalingen op te strijken.

Uitstel van de bouw van de nieuwbouwwoning

Bij nieuwbouw in Frankrijk is het geen uitzondering dat het project later wordt opgeleverd dan gepland was. Dat is in je nadeel, want je betaalt al wel rente maar kunt nog niet genieten van je nieuwbouw woning in Frankrijk. Als je het contract slim hebt opgesteld, kun je een boete incasseren, of zelfs afzien van de koop en de aankoop terugbetaald krijgen.