Politiek en regering

Frankrijk is een democratische republiek, waarin de president voor vijf jaar gekozen wordt. Dat was vroeger overigens om de 7 jaar, maar sinds 2002 is dit veranderd. De Franse regering bestaat uit de president van Frankrijk en het kabinet. De uitvoerende macht ligt bij de president en de premier.

Provincies

Frankrijk is opgedeeld in 22 regio’s. De regio’s zijn ook weer onderverdeeld in gemeenten, arrondissementen, departementen en kantons. In totaal heeft Frankrijk 36.778 gemeentes.

Macht

Sinds de invoering van de Vijfde Republiek heeft de president veel macht als je het vergelijkt met andere westerse landen die ook een democratie hebben. De president in Frankrijk kan regeringen benoemen en ontslaan, en de uitvoerende macht staat sterk tegenover de wetgevende macht. Verder heeft de president geen vertrouwensvotum van het parlement nodig, want hij wordt via landelijke verkiezingen direct gekozen en kan zonder zelf af te treden het parlement voortijdig ontbinden en vervroegde parlementsverkiezingen uitschrijven.