Kosten koper Frankrijk

Naast de aankoop van de woning, moet je rekenen op extra kosten als je een huis in Frankrijk gaat kopen. Oftewel kosten koper Frankrijk. Je kunt dit hoofdstuk gebruiken als steuntje, zodat je weet waar je ongeveer rekening mee moet houden. Het is in ieder geval verstandig om een ruim potje achter de hand te hebben, daarmee dek je de risico’s wat af. Al met al moet je, afhankelijk van de regio, rekening houden met ongeveer 10 % kosten koper.

Belasting bij de koop van een huis

Als je een nieuwbouwhuis koopt dan betaal je ook de TVA (Franse BTW). Die is in Frankrijk 19,6 %, maar onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om de TVA terug te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld als het huis in een toeristisch gebied staat, en je van plan bent deze te gaan verhuren.

Kosten koper frankrijk – dienstverleners

Er zijn een aantal bedrijven of personen die je moet inschakelen voor de koop. Sommigen vragen een vaste prijs, sommigen vragen een percentage van de koopprijs.
  • De notaris rekent vaste tarieven die bestaan uit een percentage van de koopsom.
  • Advocaat, tolk en administratieve kosten; reken op ongeveer 4 % van de koopprijs.
  • Taxateur; verschilt sterk, tussen de 150 € en 500 € moet het lukken.
  • Overdrachtsbelasting is 4,8 %
De makelaar vangt een courtage die de verkopende partij betaalt. Dat bedrag zit in de verkoopprijs inbegrepen. Er komt dus geen extra bedrag bij, maar je kunt hier wel op besparen door direct zaken te doen met de verkoper. De courtages liggen erg hoog in Frankrijk: tussen de 5 en 10 %.

Overige kosten

Naast de voor de hand liggende kosten, moet je ook rekening houden met de kosten die je gaat maken omdat je ver van huis een woning wilt kopen. Vliegtickets, autohuur en de accommodatie zorgen ervoor dat een kleine week oriënteren in Frankrijk, voor 2 personen, al snel 1000 euro kost. Emigreer je naar Frankrijk, dan krijg je te maken met extra kosten voor bijvoorbeeld het importeren van je auto, allerlei documenten aanvragen, boekjes bestellen en een taalcursus.