Gas en electricititeit

Gas, water en licht, dat zijn toch wel basisvoorzieningen in je woning! In Frankrijk werkt dit op sommige vlakken net even anders.

Gas

Met name in de stedelijke gebieden is er een gasnet beschikbaar, in de rest van Frankrijk wordt gewerkt met gasflessen of gas uit een tank. De gasinstallatie wordt periodiek gekeurd door Qualigaz, en er zijn verschillende abonnementen te kiezen, die afhankelijk zijn van je gebruik. Als je niet op het gasnet aangesloten wilt of kunt zijn, heb je de keuze tussen gas uit een fles of gas uit een tank. Je hebt vervolgens de keuze tussen butaan- en propaangas. Propaangas is duurder, maar bevriest minder snel. In gebieden waar nachtvorst kan zijn ben je dus aangewezen op propaangas uit een (grote) tank. Zo’n tank kun je huren en in de tuin plaatsen. Dat is niet echt mooi en er zijn een aantal veiligheidsregels waar je aan moet voldoen. Als je het gas enkel gebruikt om te koken, dan volstaan de butagasflessen waarschijnlijk wel. Bij de eerste aanschaf van een fles betaal je statiegeld. Let daarom bij aankoop van een woning of de eigenaar ze mee wil nemen of niet.

Electriciteit

In Frankrijk wordt de meeste energie opgewekt in kerncentrales. Dankzij dit gegeven, en de efficiënte werkwijze van de stroomleverancier zorgen ervoor dat de stroom in Frankrijk relatief goedkoop is. Voor het vastrecht betaal je echter weer wat meer. Je kunt uit 9 verschillende abonnementen kiezen voor de stroom, variërend tussen 3 kVa en 26 kVa. KVa staat overigens voor kiloVolt ampère en is een veelgebruikte term in het Frans. Voor een normale gezinswoning volstaat een 9 kVa aansluiting. Voor de aansluiting en meer informatie kun je terecht op de (Franse) site van het EDF. Bij de aankoop van een woning neem je het contract voor de elektriciteit over. Je moet hiervoor ook bij de EDF zijn. Controleer daarom of alle rekeningen betaald zijn, want soms laat een Fransoos de laatste rekeningen voor wat het zijn, en mag jij voor die kosten opdraaien! De stroomrekening kan overigens per maand betaald worden, of viermaal per jaar.

Geschil met EDF of GDF

Mocht je in een geschil raken met EDF en/of GDF en er lijkt geen oplossing voor handen, dan kun je de ombudsman voor stroom en gas contacteren: Médiateur de l’énergie 21 boulevard Hausmann 75009 Paris Tel. 01 56 03 65 60 Libre réponse 59252/75443 Paris, Cedex 09.
Accueil