Franse bankrekening openen

Als je vaak in Frankrijk bent, of er woont, is een Franse bankrekening openen wel zo slim. Er zijn alleen heel veel verschillende banken in Frankrijk. Het openen van een bankrekening in Frankrijk voor buitenlanders staat hier beschreven.

Algemene info over de Franse bankrekening

De Franse banken werken over het algemeen anders dan de Nederlandse banken. Een aantal zaken waar je rekening mee zult moeten houden:· In sommige gevallen accepteren Franse banken het rood staan niet of nauwelijks. Je Franse bankrekening wordt dan geblokkeerd of je betaalt een heel hoge rente. Hier kun je over onderhandelen tijdens het openen van de rekening.
  • Franse banken bieden naast rekeningen, ook verzekeringen, pensioenplannen en hypotheken aan.
  • Bij vrijwel alle Franse banken is internetbankieren mogelijk, net als het gebruik van een telefoonnummer voor informatie over banksaldo etc.bankrekening-openen-frankrijk
  • Een credit card bij een Franse bank kost gemiddeld tussen de 15 en 45 euro per jaar. Als je die aanvraagt duurt dit meestal rond de twee weken.

Residenten bankrekening in Frankrijk

Als je naar Frankrijk gaat emigreren en resident wordt, dan worden je Nederlandse bankrekeningen omgezet naar een niet-ingezetene rekening. Daarvoor moet je bij je bank aantonen dat je niet meer in Nederland woont. Hiervoor kun je de uitschrijving uit het gemeentelijke bevolkingsregister gebruiken, of een bewijs van de belastinginspecteur dat je fiscaal bent uitgeschreven. Om een bankrekening te openen in Frankrijk maak je vooraf een afspraak bij de Franse bank. Misschien handig om vooraf even te informeren of er ook een Engelstalige beschikbaar is. Een bekende meenemen bij het openen van de bankrekening in Frankrijk die als tolk fungeert is anders geen slecht idee. Doorgaans kan het zo een paar uur duren voor de Franse bankrekening geopend is, je moet overal en nergens je handtekening zetten. Om een bankrekening in Frankrijk te openen ga je naar de bank en neem je mee:
  • Je paspoort
  • Adres in Frankrijk
  • Justificatif de Domicile
  • Laatste jaarafrekening Gas/licht en water
  • Laatste definitieve aanslag van de Belasting
  • Jaaropgaaf en liefst ook je laatste loonstrook

Niet residenten Franse bankrekening

Als je een Franse bankrekening wilt, maar geen resident bent, dan kun je toch een Franse rekening openen. Dit is dan een niet-residenten bankrekening. De Franse bankrekening komt grotendeels overeen met de gewone residenten bankrekening, al zul je bij een non-residentenrekening geen credit card krijgen en zul je niet rood kunnen staan.

Credit card

Het hebben van een credit card is ook in Frankrijk erg handig. Je vliegtickets, huurauto en online bestellingen afrekenen met een credit card is vaak fijn, en betalen in de winkel met een credit card werkt ook goed.

Openingstijden Franse banken

Standaard openingstijden voor banken in Frankrijk zijn van maandag tot en met vrijdag van 8:30-9:00 tot 16:00-17:30. Sommige banken verlengen de openingstijden, terwijl anderen tussen 12:00 en 14:00 dicht zijn.Banken Een aantal grote banken in Frankrijk zijn: BNP-Paribas: www.bnpparibas.fr  Société Générale: www.societegenerale.fr  Crédit Agricole: www.credit-agricole.fr  Caisse d’Epargne: www.caisse-epargne.fr  La-poste : www.laposte.fr

Ook handig

Het is ook aan te bevelen om goed uit te zoeken waar je stroom en gas vandaan laat komen. Daarvoor kun je prima een energievergelijker gebruiken, we hebben op deze pagina meer uitleg.