Mobiele telefonie

Mobiel telefoneren is uiteraard ook in Frankrijk erg handig. Je kunt kiezen voor een abonnement of voor pre-paid. Over het algemeen bellen de Fransen meer met hun mobiel dan met de vaste lijn. De dekking is in Frankrijk niet overal evengoed, wat vooral veroorzaakt wordt door het bergachtige landschap. De dekking ligt rond de 90 %, in de steden zul je geen zeker geen problemen ondervinden met je mobiel.

Pre-paid bellen in Frankrijk

Als je net in Frankrijk komt wonen is om te beginnen pre-paid geen slechte keuze. Je zit er niet lang aan vast en je hebt in ieder geval vast een Frans nummer. Verder moet je rekening houden met het volgende:· Pre-paid biedt flexibiliteit, je betaalt wanneer je belt. Bel je weinig of ben je niet vaak in Frankrijk, dan is Pre-paid handig.
  • Beltegoed kun je opwaarderen. Pre-paid bellen is wel vrij duur, maar omdat je vooraf betaalt wordt je niet verrast door een hoge telefoonrekening.
  • De aanschaf van een pre-paid simkaart met nieuw Frans nummer, kost rond de 25 euro inclusief wat beltegoed, afhankelijk van de telecomaanbieder in Frankrijk.
  • Pre-paid tegoed kan na een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar, komen te vervallen.

Contract Mobiele telefoon in Frankrijk

De andere beschikbare optie is het nemen van een contract. Dat is tenminste voor een jaar en je kunt er een mobiele telefoon bij krijgen. De aanbiedingen in Frankrijk verschillen erg, maar een redelijk nieuwe telefoon kun je vaak wel gratis bij een abonnement krijgen. Neem je een contract, dan zijn de volgende kenmerken van toepassing:
  • Uitstellen van de betaling tot het eind van de maand.
  • De telecom providers werken altijd met automatische incasso.
  • Lagere gesprekstarieven ten opzichte van pre-paid.
  • Gratis of goedkope nieuwe telefoons.
  • Je hebt een bankrekeningnummer met recent afschrift.
  • Er zijn geen kredietcontroles en je hoeft ook geen bewijs van inkomen te verstrekken.
  • Wil je voor het einde van je contract stoppen, dan betaal je een boete.
De meeste mensen die net aankomen in Frankrijk beginnen met pre-paid, en gaan later over op een contract.

Aansluiten & Franse telecomproviders

Zowel voor een pre-paid als abonnement kun je het best naar een van de lokale winkels gaan. Orange, SFR en Bouygues zijn de grootste aanbieders voor de mobiele telefoon. De dekking is bij alle providers ongeveer evengoed. De tarieven zijn flink uiteenlopend en het is erg moeilijk om ze met elkaar te vergelijken. Je kunt voor een mobieltje of een prepaid Simkaart terecht bij phonehouse.fr of Simyo.