Een belangrijk onderdeel van je het regelwerk bij het kopen van een woning in Frankrijk, is de financiering. Bovenop de koopprijs van de woning, moet je rekenen op ongeveer 10 % kosten die erbij komen. Een hypotheek is zowel af te sluiten bij een Nederlandse als Franse hypotheekverstrekker.

Wat je moet weten vooraf

Voor Franse hypotheekverstrekkers geldt:

Wat moet je regelen

Franse banken kunnen niet incasseren van buitenlandse banken, je moet dus een Franse bankrekening hebben. Het hebben van een Franse bankrekening komt natuurlijk ook goed uit bij het betalen van de voorzieningen.

Het is niet onverstandig om een advocaat te nemen om je te helpen bij het kopen van de woning. Een advocaat kost wat, maar je verzekert jezelf dat alles volgens de wet verloopt en het onroerend goed geen schulden heeft. Er zijn in Frankrijk veel advocaten gespecialiseerd op het gebied van onroerend goed.

Soorten hypotheken

Er zijn behoorlijk wat mogelijk mogelijkheden qua hypotheken in Frankrijk. Aangezien een hypotheek echt maatwerk is, raden we aan dat je direct contact opneemt met een bank.

Verder zijn er een aantal Nederlandse hypotheekverstrekkers die mogelijkheden bieden bij de koop van je woning in Frankrijk.

Eigen deel

In Frankrijk kun je de woning tot 80 % financieren met de Franse hypotheek. Er is dus 20 % dat je uit andere middelen moet financieren. Als je dit cash kunt betalen is dat mooi, maar niet iedereen is daartoe in staat.

Een mogelijkheid is om op de overwaarde van je Nederlandse woning een extra hypotheek te nemen. Het nadeel is hier wel dat de rentekosten die hierbij horen niet aftrekbaar zijn. Dat komt omdat het om een tweede woning gaat.

Keuze hypotheekverstrekker

Makelaars, banken en projectontwikkelaars werken vaak nauw samen. Nauwer dan dat de meeste mensen vermoeden. Het komt er op neer dat ze elkaar opdrachten toespelen en daarmee elkaar provisies laten verdienen! Als je makelaar je probeert binnen te loodsen bij een bepaalde bank, is hij waarschijnlijk uit op zijn provisie. Misschien heeft die bank wel een mooi aanbod, maar oriĆ«nteer je altijd goed, en ga niet blind af op het “advies” dat je krijgt.