Verblijfsvergunning Frankrijk

Vroeger had je een verblijfsvergunning nodig als je ging emigreren naar Frankrijk. Voor inwoners van de Schengenlanden is dit niet meer verplicht sinds 2001, omdat een paspoort genoeg is. Wel is het vrij gebruikelijk dat als je in Frankrijk woont, je een verblijfsvergunning aanvraagt.

Verblijfsvergunning in Frankrijk na 3 maanden

Als je langer dan 3 maanden in Frankrijk blijft kun je een “Carte de séjour Communauté européenne” aanvragen, maar het is niet verplicht. Blijf je minder dan 3 maanden, dan is een paspoort of id-kaart voldoende. De verblijfsvergunning kun je aanvragen bij het stadhuis of bij de préfecture waar je woonplaats onder valt.

Verblijfsvergunning in Frankrijk aanvragen

Aanvragen van de verblijfsvergunning in Frankrijk kun je doen bij de Préfecture van het departement waar je woont. Voor de aanvraag heb je nodig:
  • Paspoort en kopie
  • 2 originele uittreksels uit de geboorteakte
  • Werkgeversverklaring (formulier verkrijgbaar op de Préfecture, door de werkgever in te vullen)
  • Justificatif de domicile met kopie
  • 3 recente pasfoto’s
De verblijfsvergunning in Frankrijk die je krijgt is voor 3 maanden geldig, daarna krijg je er een die voor 5 jaar geldig is. Voordat je de tijdelijke vergunning hebt, moet je 3 keer naar de Préfecture. De 1e keer voor het formulier voor de werkgeversverklaring, de 2e keer om de werkelijke aanvraag te doen en de 3e keer om de tijdelijke verblijfsvergunning op te halen. Tip: laat bij je eerste bezoek de papieren al controleren, anders heb je risico dat je nog vaker naar de Préfecture moet. Als je de permanente verblijfsvergunning voor in Frankrijk op gaat halen moet je meenemen:
  • Salarisstroken van de afgelopen 3 maanden
  • timbre fiscal van rond de 30 euro.
Tip: wacht niet te lang met het ophalen van je permanente verblijfsvergunning in Frankrijk. Doe je dat wel dan heb je kans dat ze hem niet meer verstrekken en je weer een tijdelijke vergunning krijgt.