Makelaar Frankrijk

Emigreren naar Frankrijk gaat bij veel mensen gepaard met het kopen van een huis. Daarmee kom je vanzelf bij een makelaar in Frankrijk terecht. In Frankrijk wordt nog geen 50% van de woningen via een makelaar verkocht (in Nederland 85%). Dat komt door het matige systeem en de hoge courtage van meestal 6%.

Systeem van makelaars in Frankrijk

In Frankrijk is een woning vaak bij verschillende makelaars te koop. Dit komt omdat de eigenaar van het huis meerdere Franse makelaars mag inzetten. Daar bovenop zetten Franse makelaars de woning ook nog eens uit bij andere makelaars in Frankrijk, die meestal andere prijzen hanteren. Tot slot kan hij ook zelf moeite doen om de woning te verkopen, waardoor hij dan geen commissie betaalt. Je weet als koper dus nooit exact hoe de vork in de steel zit en op basis waarvan een Franse makelaar het huis aanbiedt. De concurrentie is groot en het systeem werkt niet optimaal door de onduidelijkheid die er vaak is. Het is in Frankrijk minder gewoon om een makelaar een zoekopdracht te geven als je een woning wilt kopen. Er zijn naast de Franse makelaars, aardig wat Nederlandse makelaars te vinden die een zoekopdracht aannemen. De Franse makelaar van de verkoper biedt overigens een deel van zijn courtage aan, aan de makelaar van de koper. Omdat maar 50 % van de woningen via een Franse makelaar verkocht worden, moet je voor een volledig aanbod actief op zoek. Notarissen in het gebied van bestemming hebben vaak een goed overzicht van de woningen die te koop staan. Verder kun je op pap.fr kijken voor een overzicht van de woningen die te koop staan bij Franse particulieren. Een makelaar in Frankrijk ziet de verkoper als zijn klant, en handelt daar ook naar. Hij heeft geen inzicht in het volledige aanbod. Sterker nog, zijn concurrenten in de regio houden de locatie van de huizen in hun eigen portefeuille geheim, uit angst dat een andere Franse makelaars ermee aan de slag gaan. De meeste verkopers zetten hun huis via verschillende makelaars tegelijk in de markt of op een van de websites voor woningen. Dat vinden die makelaars niet fijn, want de kans dat zij het huis verkopen en de commissie vangen neemt zo af.

Makelaars Frankrijk instanties

Er zijn een paar makelaarsorganisaties in Frankrijk, de belangrijkste twee zijn: • Fédération Nationale des Agents Immobiliers et Mandataires (FNAIM) • Syndicat National des Professionnels Immobiliers (SNPI)

Contact tussen koper en verkoper

De Franse makelaars willen over het algemeen voorkomen dat de verkoper en koper rechtstreeks contact hebben. Dat voorkomen ze, omdat de koper wellicht achter hen rug om zelf de verkoper opzoekt en de woning koopt zonder de makelaar te vergoeden voor zijn inspanningen. Dit is streng verboden, en kan vooral voor de verkoper vervelende gevolgen hebben. Kijk er dus niet vreemd van op dat de Franse makelaar je geen gegevens van de verkoper wil geven!

Carte professionnelle

De wet in Frankrijk schrijft voor dat iedereen die zich bezig houdt met de verkoop van onroerend goed, een carte professionnelle moet hebben. Als iemand die zich als makelaar in Frankrijk voordoet, deze ‘carte professionelle de Transactions sur immeubles et fonds de commerce’ niet heeft, kan hij zijn werk alleen doen als hij een contract heeft gesloten met een Franse makelaar die die carte wel heeft. Dat contract moet ook bij de Franse kamer van koophandel zijn geregistreerd. Zo’n carte krijgt een Franse makelaar pas nadat hij goed opgeleid is, en zichzelf juist verzekerd heeft en voldoende Frans beheerst.

Particulier kopen

De goedkoopste manier om een woning in Frankrijk te kopen is door zelf op zoek te gaan en een verkoper te vinden. Je vermijdt dan de courtage wat tienduizenden euro’s kan schelen. Je vindt de verkopers in regionale huis-aan-huis blaadjes en op internet. Als je in een tabakszaak vraagt naar de “ParuVendu”, “Le Bonjour” , of “Le journal avec les petites annonces” dan vindt je meestal wel een rubriek met onroerend goed. Staat er in de advertentie: “part. à part.” of “agences s’abstenir”, dan weet je dat het een particulier is die rechtstreeks zijn woning wil verkopen.

Nederlandse hulp

Er zijn in Frankrijk behoorlijk wat Nederlanders die bijklussen en hun landgenoten helpen bij het vinden van een woning. Je kunt ze tegenkomen als ze werkzaam zijn bij een makelaar, dat is makkelijk door het wegvallen van de taalbarrière, maar er zijn er ook bij die het niet officieel doen en gewoon wat geld voor hun hulp vragen. Wat er belangrijk is als je met zo iemand in zee wilt gaan, is dat je uitzoekt of hij/zij afspraken heeft met een officiële makelaar. Als dat zo is, dan krijgt hij waarschijnlijk commissies en is de bemiddelaar niet objectief. Dat is op zich geen probleem, maar wel belangrijk om te weten omdat je anders misschien dubbele commissie betaalt, of de bemiddelaar te veel vertrouwt. Mocht je dus besluiten om een Nederlandse bemiddelaar te gaan inzetten, zou je er verstandig aan doen om op diverse fora over Frankrijk wat navraag te doen naar deze persoon. (tip: doe dat wel discreet…)