Internet aansluiting

Voor velen is internet al onmisbaar, maar eenmaal in Frankrijk is het wel erg prettig om internet te hebben. Vanuit Frankrijk mailen, bellen, foto’s versturen en informatie zoeken gaat een stuk makkelijker met een eigen internetverbinding. Maar hoe regel je die internetverbinding in Frankrijk?

Internetverbindingen in Frankrijk

In Frankrijk bestaan de meest gangbare types internetverbindingen, in diverse abonnementsvermen:
  • Inbellen
  • ISDN
  • ADSL
  • Kabel
Voor ADSL heb je ook een telefoonlijn van France Télécom nodig, wat wel weer voor extra kosten en gedoe zorgt.

Aanbieders van internet in Frankrijk

Er zijn voor het internet in Frankrijk een aantal aanbieders. Zoals overal heb je goede en slechte internetproviders, maar over het algemeen is men niet heel tevreden over de kwaliteit van de Franse internet aanbieders. Zo wordt de helpdesk in Frankrijk niet hoog gewaardeerd, je wordt slecht geholpen en betaalt per minuut extra kosten. Ook de internetverbinding is niet altijd even stabiel. Als er iets mis is met je contract of aansluiting wordt je vaak van het kastje naar de muur gestuurd, wat de nodige frustraties op kan leveren. Op het platteland is het niet zeker of je een ADSL internetverbinding kunt krijgen. In 2008 was ruim 98 % van Frankrijk gedekt, maar sommige gebieden liggen te afgelegen voor een snelle internetverbinding. Je kunt als maatstaf 7 km nemen als maximale afstand tot de verdeelcentrale. Met een goede VPN verbinding kan dit nog wel eens opgelost worden. De jonge generatie van Frankrijk weet inmiddels erg goed met een VPN om te gaan en zo zijn ze ook een van de eersten die hebben ontdekt dat je ook goedkope vakanties kunt boeken met een VPN verbinding. Een aantal bekende internet aanbieders in Frankrijk zijn 1&1 internet, Alice, Tele2, SRF/Neuf, Free en Orange.

Contracten voor internet in Frankrijk

Als je een breedband of ADSL verbinding in Frankrijk wilt, krijg je een contract van één jaar. Mocht je bij voorbaat weten dat je korter in Frankrijk zult verblijven (verhuizen kan wel) dan is het misschien slimmer om inbel-internet te nemen. Het vroegtijdig beëindigen van een contract voor internet in Frankrijk heeft namelijk vaak een hoge afkoopsom.