Zwanger in Frankrijk

Het bevallen van een baby is een bijzondere gebeurtenis, ook in Frankrijk. Als je zwanger bent en in Frankrijk woont, gaat het wellicht net iets anders dan in je thuisland zou zijn gegaan. Het prettige van Frankrijk is dat de ziekenhuizen van goede kwaliteit zijn en je je geen extra zorgen hoeft te maken voor het bevallen in Frankrijk, naast de normale spanning die een zwangerschap met zich meebrengt.

Zwanger in Frankrijk

Zodra je zwanger bent moet je op zoek naar een Franse gynaecoloog. Er worden in Frankrijk standaard 3 echo’s gemaakt, en als de gynaecoloog zelf de juiste apparatuur heeft misschien nog wel vaker. In elk trimester van de zwangerschap in Frankrijk wordt er bloed afgenomen om te testen of alles goed gaat. Je wordt oa gecontroleerd op: tekort aan vitaminen of mineralen, HIV, toxoplasmose, etc. Zo ergens rond de 28e week van de zwangerschap, moet je wat suiker tot je nemen zodat er gemeten kan worden of je zwangerschapssuikerziekte hebt. De Fransen zijn erg voorzichtig en soms zelfs wat paniekerig over de zwangerschap. Zwangere vrouwen worden als patiënten gezien. Ben je zwanger in Frankrijk, dan stop je waarschijnlijk al heel snel met werken, en ga je met zwangerschapsverlof.

Bevallen in Frankrijk

Je kunt in Frankrijk bevallen in een kliniek, of in het ziekenhuis. Het enige verschil is dat je betaalt om de kliniek te liggen, terwijl het ziekenhuis in principe gedekt is door je zorgverzekering. Normaal gesproken blijf je na het bevallen in Frankrijk tussen 3 en 5 dagen in de kliniek of het ziekenhuis. Thuis bevallen vinden de Fransen gevaarlijk, en dat gebeurt daarom dan ook zelden.

Cadeaus

Het is gebruikelijk, net als in Nederland, om een mooi cadeau mee te nemen als je op kraamvisite gaat. Handig is om een cadeaukaart te geven, bijvoorbeeld van Amazon. Daar is bijna elk product te koop en je kunt zo’n kaart gewoon online bestellen. In Frankrijk geven ook veel mensen een zelfgemaakte cadeaubon. Wil je meer weten hoe je zelf een cadeaubon maken kunt, lees je in en maak zelf iets moois! In Nederland verlopen cadeaukaarten nog wel eens (check deze pagina over de geldigheidsduur), dat kan ook gebeuren in Frankrijk.

Registratie

Als je kind is geboren moet hij of zij ingeschreven worden. Een mogelijkheid is om dat te doen bij het Nederlandse consulaat in Frankrijk. In de meeste landen geldt dat een kind in de geboorteplaats moet worden ingeschreven in de daarvoor bestemde registers. Je moet dus naar het gemeentehuis. Neem dan in ieder geval de volgende zaken mee:
  • Paspoorten + 2 keer 2 kopieën
  • Pasfoto’s van beide ouders
  • Een verklaring van huwelijkse staat als je getrouwd bent
  • Inschrijving van de gemeente
Een week later moet een van de ouders teruggaan om een kopie op te halen, dat is het geboortecertificaat van je kind. Het is mogelijk om de baby in het buitenland ook in te laten schrijven bij de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag. Dat kan makkelijk zijn, aangezien het kind in de toekomst wellicht niet meer in Frankrijk woont, maar wel een uittreksel van het geboorteregister nodig heeft. Dat kan in de toekomst dan dus ook in Den Haag worden opgehaald. Als beide ouders geen Franse nationaliteit hebben, zal het kind deze ook niet direct krijgen. Zodra een kind 13 jaar oud is en vanaf het 8e levensjaar al in Frankrijk woont, kan de Franse nationaliteit worden aangevraagd.

Zwangerschapsverlof in Frankrijk

Als moeder heb je recht op een minimum van 16 weken betaald zwangerschapsverlof. Hiervan zijn 6 weken voor de bevalling, en 10 voor na de bevalling. Je kunt ervoor kiezen om het zwangerschapsverlof te verkorten, maar 8 weken zijn verplicht. Hiervan moeten er 6 na het bevallen in Frankrijk plaatsvinden. Na de geboorte van het derde kind mag je zelfs 8 weken voor de bevalling met verlof gaan, en pas na 18 weken na de bevalling terugkeren. Komt het kind later dan verwacht, dan wordt de prenatale fase verlengd, maar de postnatale fase niet verkort. Als vader heb je ook recht op zwangerschapsverlof in Frankrijk, en wel 11 dagen. Mocht er een tweeling komen dan krijg je zelfs 18 dagen verlof. De zwangerschapsverlof dagen in Frankrijk moeten achtereenvolgend opgenomen worden en binnen 4 maanden na de geboorte.

Kinderbijslag in Frankrijk

Als je permanent in Frankrijk woont met kinderen, dan heb je recht op kinderbijslag. Dit wordt de “Allocations Familiales” genoemd, en deze kinderbijslag in Frankrijk wordt betaald aan gezinnen met minimaal twee kinderen tot 16 jaar of (indien ze studeren) tot 21 jaar. De kinderbijslag in Frankrijk wordt maandelijks uitgekeerd. De kinderbijslag kun je aanvragen bij de Caisses d’Allocations Familiales. Als je slechts 1 kind hebt kun je wel kinderbijslag krijgen in Frankrijk. Dat kan als je niet boven een bepaalde inkomensgrens komt. Je komt dan in aanmerking voor een Allocation de Base.