Inkomstenbelasting in Frankrijk

Als je er werkt, moet je helaas ook inkomstenbelasting in Frankrijk betalen. Deze inkomstenbelasting werkt progressief. Dat wil zeggen dat hoe meer je verdient, hoe hoger het belastingpercentage is. Het percentage inkomstenbelasting dat je Frankrijk betaalt, is verdeeld over 5 schrijven, te weten 0%, 5,5%, 14% en 40%. Het toptarief van 40% geldt vanaf een jaarinkomen van 69.505 euro (2009).

Inkomstenbelasting plichtig in Frankrijk

Als je in Frankrijk woont en daar langer dan 6 maanden per jaar bent, en door loondienst, freelancen of je eigen bedrijf inkomsten hebt, ben je belastingplichtig en moet je inkomstenbelasting betalen. Daarbij is het ook belangrijk dat de inkomsten die je hebt in Frankrijk, de hoofdinkomsten zijn. Je moet bij de belastingaangifte dan ook al je inkomsten opgeven, ook die uit je thuisland (zoals bijvoorbeeld verhuur van je woning). Deze inkomsten zijn niet belastbaar, maar tellen wel mee in de bepaling van het tarief. De laatste jaren wordt het overigens steeds lastiger om in Frankrijk als fiscaal ingezetene ingeschreven te staan, maar in Nederland belastingplichtig te blijven. Voor de middenklasse is er een extra regeling, want meer dan 70% van het bedrag van 3,5 miljard euro dat aan de Fransen wordt teruggegeven, gaat naar huishoudens met een jaarsalaris tussen de 10.000 en 40.000 euro.

Inkomstenbelasting in Frankrijk berekenen

De inkomstenbelasting in Frankrijk die je moet betalen, kun je op de website van het Ministerie van economie van Frankrijk uitrekenen.

Inkomstenbelasting voor werkgevers

De Franse overheid heeft bepaald dat ondernemers de inkomstenbelasting in Frankrijk zullen moeten innen. Als ondernemer zal je dus zelf de administratie moeten voeren en maandelijks het juiste bedrag afdragen. Om deze hervorming door te voeren hebben de Fransen in 2008 niets hoeven te betalen aan inkomstenbelasting.