Economie

economie frankrijkFrankrijk heeft de vijfde grootste economie ter wereld, en kijkende naar de koopkracht staan ze op de zevende plaats (2005). In Europa zijn alleen Engeland en Duitsland groter.

De inkomstenverdeling is behoorlijk gespreid, relatief zijn de verschillend tussen arm en rijk dus niet heel groot. Zo valt er bijvoorbeeld slechts 6 % onder de armoedegrens, wat voor een groot land erg weinig is.

In 2005 stond Frankrijk op de 18e plek in de lijst van landen met het hoogste bruto binnenlands product per capita (Nederland stond 10e). Dit komt neer op een gemiddeld inkomen van $ 33.918 per inwoner.

Op de lijst van totaal bruto binnenlands product bezette Frankrijk in 2005 zelfs de 8e plek, voor grote landen als Canada, Italië, Brazilië, India en Rusland. Nederland stond 16e op deze lijst.
Verder was Frankrijk een van de belangrijkste initiatiefnemers bij de oprichting van de G8.

Sectoren

In Frankrijk zijn een aantal sectoren belangrijke pijlers voor de Franse economie. Hieronder staan ze beschreven.

Landbouwwijngaard Frankrijk

Voor Frankrijk is de landbouw altijd erg belangrijk geweest. De wijngaarden, zonnebloemvelden en kuddes schapen en koeien kom je zeker tegen als je door de Franse binnenlanden rijdt.

Vee vormt een belangrijke inkomstenbron voor de Fransen, kijkende naar de export. Vooral rundvee, varkens, gevogelte en schapen worden geëxporteerd.

In Noordwest-Frankrijk zijn belangrijke vee gebieden, net als de bergstreken.

Wat op het land vooral verbouwd wordt zijn suikerbieten, graan, tarwe en aardappels. Vanwege het zachte klimaat is het noordwesten ideaal om vroeg in het jaar groenten te kweken. In het zuiden vind je meer fruitteelt.

wijnkelder frankrijkWijn

Wie kent de beroemde wijnen uit Frankrijk niet... Frankrijk is een van 's werelds grootste wijnproducenten, zeker als je kijkt naar kwaliteit. De wijngaarden die je waarschijnlijk wel kent zijn in Bourgondië, Champagne, de valleien van de Rhône en van de Loire en het gebied van Bordeaux.

Industrie

Industrie is ook belangrijk in Frankrijk. Er werken vooral veel mensen in de chemische producten sector, automobiel-, machineproducenten, metaalsector, vliegtuigsector en producenten van elektronische apparatuur. Daarnaast groeien de meer geavanceerde technologische ook.

Toerisme

Frankrijk is al sinds jaar en dag een enorm populair land voor toeristen. Het toerisme is een belangrijke toerisme frankrijkbron van inkomsten voor vooral het zuiden en de Côte d'Azur aan de Middellandse Zee. Verder zijn Normandië en Bretagne in het Noorden belangrijke toeristische gebieden, en uiteraard de Provence in het Zuiden. De Franse Alpen trekken in de winter veel wintersporters.

Parijs is beroemd vanwege zijn luxegoederen. Naast Parijs zijn de belangrijkste industriële steden Metz en Straatsburg in het noordoosten; in het noorden Robaais (Roubaix) en Rijsel; in het zuidoosten Lyon en Grenoble; in het zuiden Marseille, Toulouse, Nice en Nîmes; in het westen Bordeaux en Nantes.

Kernenergie

Kernenergie levert zeker driekwart van de benodigde elektriciteit op. In Frankrijk doet men hier vrij luchtig over. Dat komt onder andere omdat de Fransen zo minder afhankelijk zijn van de import van olie, omdat het land zelf geen olievelden heeft.

Handel met andere landen

Ruim 50 % van de totale handel die in Frankrijk plaatsvindt is internationaal, en dan met name met landen uit de Europese Unie.

Verder zijn Amerika, China en Japan ook handelspartners van formaat. De belangrijkste uitvoerproducten, zoals hierboven al staat beschreven, machines en vervoersapparatuur, chemische producten, landbouwproducten, ijzer- en staalproducten, levensmiddelen, textiel en kleding.

Invoer

Voor Frankrijk zijn belangrijke invoerproducten: ruwe olie, machines en apparatuur, landbouwproducten, chemische producten en ijzer- en staalproducten.

Havengebieden

Frankrijk kent een aantal zeer grote havens. De belangrijkste zijn Rouen, Le Havre, Cherbourg, Brest, Saint-Nazaire, Nantes, Bordeaux, Toulon, Duinkerke en Marseille.

Tags: economie, sector, toerisme, industrie, bbp, geld, bruto binnenlands product, import, export


Reageer of stel je vraag:


Zoeken

Voer een zoekwoord in

Volg Latravia

Volg Latravia op Twitter    Volg Latravia op Linkedin    Volg Latravia op Facebook


Deel jouw mening over deze pagina