Trouwen in Frankrijk

Als je wilt trouwen in Frankrijk heb je natuurlijk grotere kans op mooi weer, maar als je er nog niet woont dan is het wel meer regelwerk. Het is wel mogelijk om te trouwen in Frankrijk, maar je moet wel de te bewandelen weg kennen.

In Frankrijk trouwen

Voor een buitenlander is het lastig om in Frankrijk te trouwen. Dat komt omdat je moet voldoen aan één van deze regels. 1 wonen in Frankrijk 2 geboren zijn in Frankrijk 3 werken in Frankrijk

Uitzonderingen bij trouwen in Frankrijk

Een uitzondering is dat de burgemeester bereid is om je als bruidspaar in te schrijven in de gemeente. Dat kan bijvoorbeeld op het adres waar de bruiloft gevierd gaat worden. Na 3 maanden ben je op papier inwoner, en mag je dus officieel gezien trouwen in Frankrijk. Als de burgemeester meewerkt, moet je samen naar Frankrijk voor een bloedtest. Iets wat de Fransen overigens ook moeten. Een vreemde regel die er sinds mensen heugenis is en niets voorstelt maar… het is verplicht. Verder kan het maanden en maanden duren voordat alle papieren in orde zijn en kan de burgemeester zich nog altijd bedenken halverwege het traject. Al met al geen ideale situatie.

60, 40 of 25 jaar getrouwd vieren in Frankrijk

Sommige mensen vinden het leuk om als ze 25 jaar getrouwd zijn, de hele familie uit te nodigen op een bijzondere locatie in Frankrijk. Duur hoeft dit niet per se te zijn aangezien er veel vrij goedkope landhuizen te huur zijn. Als je 60 jaar getrouwd bent kost het misschien wat energie om een huwelijksfeest in Frankrijk te organiseren, maar als je er al woont is het natuurlijk geweldig!

Hulp voor Nederlanders bij trouwen in Frankrijk

Via www.bruiloftinfrankrijk.nl is het mogelijk om het traject makkelijk te maken. Deze partij werkt samen met 6 Nederlandse ambtenaren die het huwelijk in Nederland registreren en de ceremonie in Frankrijk voltrekken. De ambtenaar kan je vooraf in Nederland al ontmoeten. De taal en regelgeving is volledig Nederlands, er komt geen buitenlands recht aan te pas. De ceremonie kan nu ook buiten plaats vinden, wat volgens een wettelijk Frans huwelijk alleen in de “mairie” kan. Trouwen à la campagne op een mooi chateau op het strand alles kan dus op deze manier, zelfs ’s nachts of op zondag. Grappig is dat Nederlanders vaak een beeld hebben van lange tafels en buiten trouwen, eten en feesten terwijl de meeste fransen dit allemaal liever binnen doen. Op deze manier kun je zelf kiezen hoe de bruiloft in Frankrijk moet gaan verlopen, waarbij je toch gebruik kunt maken van de Franse zon, de sfeer en het eten, en alles wat Frankrijk zo geliefd maakt. Al met al is trouwen in Frankrijk een hele mooie ervaring waarbij wel wat extra regelwerk komt kijken, maar trouwen in Frankrijk is het absoluut waard!