BTW Frankrijk

Omzetbelasting ofwel BTW is een belasting die een overheid heft op de verkoop van producten of diensten. BTW staat voor Belasting over de Toegevoegde Waarde. De BTW Frankrijk heet TVA, dat staat voor Taxe sur la valeur ajoutée.

TVA tarieven

Het standaard TVA tarief in Frankrijk is 19,6 procent. Een verlaagd TVA tarief van 5,5 procent geldt voor bijvoorbeeld water, transport, hotels, levensmiddelen, boeken en renovatiekosten aan huizen die ouder zijn dan 2 jaar. Op sommige producten uit de farmaceutische wereld, tijdschriften en kranten bestaat een speciaal TVA tarief van 2,1 procent. De TVA tarieven zijn in heel Frankrijk geldig. Daarbij horen ook Corsica, Monaco en de territoriale wateren. Op Corsica gelden voor een aantal producten andere tarieven, zoals olieproducten en bepaalde werkzaamheden aan onroerend goed. In de Franse overzeese departementen (Guadeloupe, Martinique en Réunion) is het standaard TVA tarief 8,5 procent en is het verlaagde tarief 2,1 procent. In Frans-Guyana wordt er geen TVA gerekend.

Accijnzen

Voor een aantal producten wordt in Frankrijk, bovenop de TVA, accijns belasting geheven:
  • alcohol en alcoholhoudende dranken
  • tabak en tabaksfabrikaten
  • minerale oliën

BTW Frankrijk – teruggave TVA

Als je als Nederlandse ondernemer in Frankrijk activiteiten verricht waarvoor je bedrijf omzetbelasting moet betalen, kan je de btw over de gemaakte kosten terugvragen. Op jaarbasis geldt een minimumbedrag van 25 euro, per trimester 200 euro. Het formulier voor btw-teruggave is te vinden onder het nummer 3559 (CERFA 11092*05). Een toelichting bij het formulier (in meerdere talen) is te vinden onder 3560 (CERFA 50496*07). Gebruik de zoekmachine op: www.impots.gouv.fr.