Een belangrijk onderdeel van je het regelwerk bij het kopen van een woning in Frankrijk, is de financiering. Bovenop de koopprijs van de woning, moet je rekenen op ongeveer 10 % kosten die erbij komen. Een hypotheek is zowel af te sluiten bij een Nederlandse als Franse hypotheekverstrekker.
Wat je moet weten vooraf
Voor Franse hypotheekverstrekkers geldt:
- Financiering is mogelijk tot ongeveer 70 % a 80% van de getaxeerde waarde van de woning.
- Als je 70 wordt, moet de lening zijn afgelost. Als dat niet zo is, verplicht de bank je er een hele dure overlijdensrisicoverzekering bij neemt.
- Je mag maximaal een derde van je belastbare inkomen aan woonlasten besteden.
- Een aflossingsvrije hypotheek bestaat niet.
- In Frankrijk moet een lening altijd een doel hebben
- Franse banken financieren niet achteraf, een hypotheek krijgen op een woning die je uit je eigen middelen hebt betaald doen ze doorgaans niet.
- Hypotheekrente voor een huis in Frankrijk is niet aftrekbaar op je Nederlandse inkomen. Ook niet als het je enige woning is.
- Als je nog in je proeftijd zit of nog geen zes maanden werkt bij je werkgever, zal de bank geen hypotheek verstrekken. De enige kans die je dan hebt is om je werkgever een verklaring te laten tekenen waarin blijkt dat hij geen reden ziet je de komende jaren niet meer nodig te hebben. Toch is het misschien verstandiger om eerst nog even te huren.
Wat moet je regelen
Franse banken kunnen niet incasseren van buitenlandse banken, je moet dus een Franse bankrekening hebben. Het hebben van een Franse bankrekening komt natuurlijk ook goed uit bij het betalen van de voorzieningen.
Het is niet onverstandig om een advocaat te nemen om je te helpen bij het kopen van de woning. Een advocaat kost wat, maar je verzekert jezelf dat alles volgens de wet verloopt en het onroerend goed geen schulden heeft. Er zijn in Frankrijk veel advocaten gespecialiseerd op het gebied van onroerend goed.
Soorten hypotheken
Er zijn behoorlijk wat mogelijk mogelijkheden qua hypotheken in Frankrijk. Aangezien een hypotheek echt maatwerk is, raden we aan dat je direct contact opneemt met een bank.
Verder zijn er een aantal Nederlandse hypotheekverstrekkers die mogelijkheden bieden bij de koop van je woning in Frankrijk.
Eigen deel
In Frankrijk kun je de woning tot 80 % financieren met de Franse hypotheek. Er is dus 20 % dat je uit andere middelen moet financieren. Als je dit cash kunt betalen is dat mooi, maar niet iedereen is daartoe in staat.
Een mogelijkheid is om op de overwaarde van je Nederlandse woning een extra hypotheek te nemen. Het nadeel is hier wel dat de rentekosten die hierbij horen niet aftrekbaar zijn. Dat komt omdat het om een tweede woning gaat.
Keuze hypotheekverstrekker
Makelaars, banken en projectontwikkelaars werken vaak nauw samen. Nauwer dan dat de meeste mensen vermoeden. Het komt er op neer dat ze elkaar opdrachten toespelen en daarmee elkaar provisies laten verdienen! Als je makelaar je probeert binnen te loodsen bij een bepaalde bank, is hij waarschijnlijk uit op zijn provisie. Misschien heeft die bank wel een mooi aanbod, maar oriĆ«nteer je altijd goed, en ga niet blind af op het “advies” dat je krijgt.