Inboedelverzekering

Misschien is het verzekeren van je woning niet het eerste waar je aan denkt als je naar Frankrijk verhuist. Het is wel erg belangrijk om dit snel te regelen, bij de aankoop van een nieuwe woning is het soms zelfs verplicht. Een opstalverzekering in Frankrijk of inboedelverzekering geven in ieder geval een stukje rust.

Inboedelverzekering Frankrijk

Een inboedelverzekering vergoedt de schade of diefstal van spullen die je in het huis hebt staan. Schade die ontstaat door brand, lekkage, storm of inbraak valt hier ook onder. De premie van de inboedelverzekering hangt af van de situatie. De ligging van je woning, de verdieping, bewaking en de inboedel zelf bepalen het bedrag. Als je schade hebt, heb je de originele aankoopbewijzen nodig van alle spullen die je in je interieur hebt staan. Vergeet tijdens het inrichten van je woonkamer en slaapkamer dus niet om de bonnetjes te bewaren! Foto’s en of video kunnen hierbij helpen, zeker als het om bijzondere of dure spullen gaat. De duurste spullen met een waarde vanaf ongeveer 3000 euro moet je soms apart verzekeren, vraag dit voor de zekerheid na. In Frankrijk valt onder de inboedelverzekering meestal ook de opstalverzekering. De opstalverzekering bestaat er in ieder geval niet los. Je sluit dus een “assurance habitation multirisque” af. Dit is een soort all-risk verzekering waarbij de volgende zaken gedekt zijn:
  • opstal
  • inbraakopstalverzekering-frankrijk
  • glas
  • WA
Soms zit hier ook een rechtsbijstandsuitkering bij. Als je schade hebt aan je opstal dan keert de verzekeraar het geld meestal direct uit aan de aannemer die de reparatie uitvoert. De “assurance habitation multirisque” is meestal verplicht bij een hypotheek. De opstalverzekering dekt schade aan het huis zelf, die komt door bijvoorbeeld natuurschade of lekkage. Het is belangrijk om de juiste herbouwwaarde van het huis te verzekeren, de grond en fundering hoef je niet mee te tellen. Koop je een huis in een appartementencomplex, dan sluit de vereniging van eigenaren meestal een collectieve opstalverzekering af. Je betaalt dan alleen jouw deel van de premie.

Langdurig afwezig

Verblijf je langdurig niet in de woning, dan heeft dat waarschijnlijk gevolgen voor de dekking. Als je woning gebruikt wordt als vakantiehuis, dan moet je dat in de polis aangeven. Als je dat niet doet, kan de verzekeringsmaatschappij moeilijk gaan doen als ze er achter komen.